Nagyvilág

2012.01.09. 15:34

Külföldi sajtó Magyarországról - Uniós szankciók, magyar társadalom megosztottsága, közmédia

Bécs, Brüsszel, London, Pozsony, 2012. január 9., hétfő (MTI) - A belga Le Soir a Magyarország elleni uniós szankciók kapcsán készített interjút, a BBC honlapján a magyar társadalom megosztottságáról készült beszámoló, a pozsonyi Új Szó a határon túli magyarok választójogával foglalkozott, a Profil osztrák hetilap a Magyar Televízió körül kialakult helyzetről írt.

Bécs, Brüsszel, London, Pozsony, 2012. január 9., hétfő (MTI) - A belga Le Soir a Magyarország elleni uniós szankciók kapcsán készített interjút, a BBC honlapján a magyar társadalom megosztottságáról készült beszámoló, a pozsonyi Új Szó a határon túli magyarok választójogával foglalkozott, a Profil osztrák hetilap a Magyar Televízió körül kialakult helyzetről írt.

 

A Le Soir című, baloldali liberális irányultságú brüsszeli lap egy vallon és egy flamand politikust szólaltatott meg hétfői számában, azt kérdezve tőlük, hogy kell-e szankciókkal sújtani Magyarországot. A lap a kérdésfeltevést azzal indokolta, hogy Orbán Viktor kormánya "nyugtalanítja Európát": az országban "megkérdőjeleződtek a szabadságjogok, az intézményeket ellenőrzés alá helyezik, tetézve a gazdasági összeomlást". Egyre nagyobb nyomás nehezedik "az Európai Unióban érvényes szabályokat semmibe vevő Magyarországra" - írta a le Soir. George Dallemagne, a belgiumi franciaajkú vallon közösség kereszténydemokrata pártjának (CDH) a képviselője a lap kérdésére úgy vélekedett, hogy Magyarországon "nyilvánvaló autoriter folyamat" zajlik. Szerinte "Orbán pártjának ki kell javítania hibáit". Arra az újságírói felvetésre, hogy a Fidesz az Európai Néppárthoz tartozik, Dallemagne azon reményének adott hangot, hogy a Néppárt erőfeszítéseket tesz "a dolgok folyásának megfordítása érdekében". Az európaiak - tette hozzá - egyre érzékenyebbek a populista és nacionalista jelenségekre. Eric Defoort, az Új Flamand Szövetség (N-VA) nevű párt egyik alapítója a Le Soir kérdésére azt válaszolta: a Magyarország elleni szankciók meghozatala előtt "beszélni kell a Fidesszel". A politikus túlzónak találná "az Európából való kitiltást". Úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság szankciók meghozatalára törekedne. Szerinte Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának belga vezetője ugyan "nagyon lelkes", de ő "néha túlságosan is tüzes".

A BBC a közvélemény politikai hangulatváltásainak szemszögéből ismertette a jelenlegi gazdasági helyzetet. Laurence Knight üzleti tudósító a brit közszolgálati médiatársaság honlapján azt írta, hogy a legutóbbi időkig Magyarország mélyen megosztott volt. A lakosság fele azt hitte, hogy csak a szocialisták képesek az ország ügyeit hozzáértő módon irányítani, és a lakosság e része "populista demagógként" vetette meg Orbán Viktort. A lakosság másik fele a szocialistákat tekintette megvetendő, önmagukat szolgáló, "új öltönybe bújt exkommunista apparatcsikok brancsának", és Orbán Viktorban látta a megszabadítót a szocialisták korrupciójától. Ma már azonban az ország ismét egységes - egységesen elvesztette reményét az egész politikai osztályban - áll a BBC írásában.

 

A határon túli magyarok magyarországi választáson való részvételének következményeit elemzi Mellékhatás című kommentárjában az Új Szó című szlovákiai napilap. Veres István szerző úgy véli: a határon túli magyarok részvétele nem fogja növelni népszerűségüket Magyarországon. Biztosnak tekinti, "hogy egy szoros választási eredmény esetén a magyarországiak a határon túli szavazókat okolják majd egyrészt az eredményért, másrészt pedig minden rosszért, ami ennek következtében történik majd velük. Vagyis a következő években valószínűleg nem nő majd a határon túli magyarok népszerűsége az Anyaországban (a határon túli magyar szavazatoktól való félelem az ellenzéki szavazóknál már ma is érzékelhető). Ez a jelenlegi magyar kormány nemzetpolitikájának az egyik mellékhatása. Tegyük hozzá, a mellékhatás mellékhatása az lehet, hogy a parlamenti választás +határtalanítása+ nem kevés szavazót tántorít majd el a Fidesztől" - olvasható a kommentárban.

Az MTVA budapesti Kunigunda utcai épülete előtt éhségsztrájkot folytató újságírókról közölt riportot hétfői számában a Profil című osztrák hetilap, Occupy Orbán címmel. Gregor Mayer tudósító a tiltakozások hátteréről írva úgy fogalmazott, hogy az egy évvel ezelőtt életbe lépett médiatörvény "teljesen Orbán Viktor jobboldali populista kormánya politikai hatalmának rendelte alá" a Magyar Televíziót. "Azóta a kormány bizalmi emberei +politikailag megbízhatatlan+ újságírókat bocsátanak el, cenzúráznak kritikus tudósításokat, retusálják és meghamisítják a képernyőn megjelenő képeket" - írta. Beszámolt arról, hogy a tüntetők a Lomnici Zoltán "kitakarási" ügyében felelősök távozását követelik, valamint arról is, hogy megalakították a Tiszta kezek mozgalmat. A tudósító felidézte többek között, hogy az éhségsztrájkoló Nagy Navarro Balázst és Szávuly Arankát, a TÉSZ alelnökeit elbocsátották. Megfogalmazása szerint ez annak ellenére történt, hogy "szakszervezeti tisztségviselőként felmondás előli védelem alatt álltak". Egyfajta "Occupy Kunigunda Street" (Foglaljuk el a Kunigunda utcát!) hangulat leng a tévéépület előtti kis tábor felett - írta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!