Nagyvilág

2012.01.09. 14:52

Büntetőeljárás indul két cseh parlamenti képviselő ellen korrupció miatt

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Büntetőeljárás megindítását kezdeményezte két cseh parlamenti képviselő ellen hétfőn a prágai rendőrség.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. január 9., hétfő (MTI) - Büntetőeljárás megindítását kezdeményezte két cseh parlamenti képviselő ellen hétfőn a prágai rendőrség.

 

Vít Bárta (Közügyek) ellen az a vád, hogy megpróbálta megvesztegetni pártbeli képviselőtársait, míg Jaroslav Skárka (független, korábban Közügyek) ellen azért indul eljárás, mert azzal gyanúsítható, hogy pénzt fogadott el Bártától és hagyta magát megvesztegetni - közölte Jaroslav Ibehej, a korrupció ellenes rendőrség szóvivője.

A rendőrség szerint Bárta Skárkán kívül Kristyna Kocí (Közügyek) képviselőt is megpróbálta megvesztegetni, hogy félmillió korona ellenében támogassa elképzeléseit. Az ügyek 2010 őszén, a Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormány első időszakában játszódtak le.

Kocí, aki akkoriban a Közügyek képviselőcsoportjának az elnöke is volt, a pénzt a rendőrségre vitte és feljelentést tett Bárta ellen. Skárka, aki egy időn át havi 55 ezer koronát kapott lojalitásáért cserébe Bártától, a pénz egy részét elköltötte. Miután a botrány nyilvánosságra került, Vít Bárta, aki akkoriban a pártelnökhelyettesi tisztség mellett közlekedésügyi miniszter is volt, távozni kényszerült a kormányból. Kocít és Skárkát pedig kizárták a pártból.

"Az iratokat a vádemelési javaslattal együtt megkaptuk. Az államügyész áttanulmányozza őket és január végéig dönt a további lépésekről" - közölte Stepánka Zenklová, a prágai államügyészség szóvivője. Megjegyezte: amennyiben a vádak beigazolódnak, Bárta hat, Skárka három éves börtönbüntetést is kaphat.

Bárta kezdettől fogva tagadja bűnösségét, azt állítja, csak kölcsönt adott képviselőtársainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!