Nagyvilág

2011.12.08. 15:21

Medvegyev nem zárta ki, hogy szabálytalanságok történtek az orosz választásoknál

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Dmitrij Medvegyev orosz államfő nem zárta ki, hogy a vasárnapi orosz parlamenti választásokon hiányosságok voltak és szabálysértések történtek, de hangsúlyozta, hogy ezt az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2011. december 8., csütörtök (MTI) - Dmitrij Medvegyev orosz államfő nem zárta ki, hogy a vasárnapi orosz parlamenti választásokon hiányosságok voltak és szabálysértések történtek, de hangsúlyozta, hogy ezt az illetékes szerveknek kell kivizsgálniuk.

 

"A választás lefolyását és az eredményt firtató kérdések jogosak" - állapította meg Medvegyev csütörtökön Prágában, miután Václav Klaus cseh elnökkel folytatott tárgyalásait követően újságírók kérdéseire válaszolt. Az orosz elnök kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a cseh fővárosban.

Mint megjegyezte "Oroszországnak nincs ideális választási mechanizmusa", ezért a hiányosságok előfordulása természetes. "A konkrét esetek kivizsgálására azonban a szakértők a hivatottak, nem pedig az állampolgárok" - vélekedett az orosz elnök. Leszögezte: meggyőződése, hogy a választás eredményei tükrözik a mai orosz társadalom véleményét. "Az eredmény az én várakozásaimat megerősítette" - tette hozzá.

A tüntetésekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta: az embereknek joguk van véleményt mondani, de az utcai nagygyűléseken is be kell tartani a törvényeket, s nem elfogadható, hogy azok problémákat okozzanak az érintett városokban.

Klaus nem kívánta kommentálni az orosz választásokat. Megjegyezte: ő sem veszi szívesen, ha a külföld a cseh belső ügyeket kommentálja. A cseh-orosz viszonnyal összefüggésben hangsúlyozta, hogy azt sikerült "megszabadítani az múlt terheitől, az ideológiától".

"Oroszországnak határozottan érdeke a szorosabb gazdasági együttműködés a Cseh Köztársasággal" - jelentette ki Medvegyev, aki szerdán este érkezett Prágába. Hozzátette: nemcsak az energetikában és a gépiparban, de más területeken is nagyok a lehetőségek. Kedvezően nyilatkozott arról, hogy az orosz-cseh kereskedelmi együttműködés, illetve csere értéke évről évre növekszik, s ma már nagyobb, mint a rendszerváltás előtt volt.

A nap folyamán Prágában - részben a két államfő jelenlétében - több mint egy tucatnyi kormányközi, illetve cégek közti kereskedelmi megállapodást, szerződést írtak alá, amelyek értéke meghaladja az 54 milliárd koronát.

Klaus azt mondta: napjainkban több mint száz jelentős orosz cég működik Csehországban, míg számos cseh cég nagyon aktív Oroszországban. "A most aláírt szerződések a jövő lehetőségeit bővítik" - húzta alá a cseh elnök.

Klaus és Medvegyev délután a prágai Hradzsinban megnyitja a Kreml kincseit bemutató kiállítást, amelyet március elejéig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!