Nagyvilág

2011.11.12. 11:39

Putyin: Berlusconi az "utolsó mohikánok egyike" az európai politikában

Moszkva, 2011. november 12., szombat (MTI) - Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Silvio Berlusconi az európai politikában az "utolsó mohikánok egyike" - mondta a távozó olasz miniszterelnök tevékenységéről egy szakértői beszélgetésen pénteken késő este az orosz kormányfő.

Moszkva, 2011. november 12., szombat (MTI) - Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Silvio Berlusconi az európai politikában az "utolsó mohikánok egyike" - mondta a távozó olasz miniszterelnök tevékenységéről egy szakértői beszélgetésen pénteken késő este az orosz kormányfő.Vlagyimir Putyin az Oroszország-szakértőket, jogászokat, politológusokat, vezető újságírókat tömörítő nemzetközi Valdaj Klub tagjaival folytatott beszélgetésen kijelentette: Berlusconi tartós hatalma nagy jótétemény volt Olaszországnak. "Úgy tűnik számomra, hogy a nőkkel való viszonyában történteket is tudatosan követte el, hogy magára vonja a figyelmet"- mondta az orosz miniszterelnök, aki szerint Berlusconi az egyik legnagyobb európai politikus. Putyin azt sem mulasztotta el hangsúlyozni, mennyire hálás olasz kollégájának barátságáért, s azt reméli, hogy Berlusconit felelős emberek követik posztján és a kormányban.

Az orosz kormányfővel lezajlott, szombat éjjelbe nyúló háromórás találkozón a Valdaj Klub egyetlen magyar tagjaként részt vett a Magyar Nemzet külpolitikai rovatvezetője. Stier Gábor az MTI-nek elmondta: Vlagyimir Putyin Oroszország jövőjéről beszélve mindenekelőtt a stabilitást hangsúlyozta. Büszke arra, hogy 2000 óta, amikor hatalomra került, a szinte polgárháborús helyzetből kimentve konszolidálta Oroszországot, ahol látványosan emelkedett az életszínvonal. A jövőben sem fognak spórolni a szociális kiadásokkal, de eközben növelni akarják a stabilitási- és tartalékalapokat is.

Putyin azt ígérte: ha a jövő évi választásokat követően visszatér az államfői székbe, alapvető emberi tulajdonságaiban nem lesz más, de a módszereken változtatni akar. Nem értett egyet azzal, hogy a jelenlegi orosz államhatalmi rendszer elavult, s meggyőződése, hogy annak nem nagy ugrásokkal, hanem evolúciós úton kell fejlődnie. Korszerű politikai rendszert nem lehet szilárd alapok nélkül építeni - fejtette ki Putyin.

A Magyar Nemzet újságírója úgy látja, hogy az orosz kormányfőnek majdani elnökként körülbelül egy éve lesz arra, hogy az elért stabilitásra hivatkozzon, azt követően el kell kezdenie az országon belül és külföldön is elvárt reformokat.

Elmondta, hogy Vlagyimir Putyin az orosz belpolitikai helyzetről higgadtan beszélt, nemzetközi kérdésekben váltott keményebb hangra. Bírálta az Európai Uniót, amely szerinte túlzottan bürokratikussá vált, és amely nem viselkedett civilizált módon az úgynevezett 3. energiacsomag elfogadásakor - ez utóbbinak nincs más célja, mint kiszorítani Oroszországot az európai piacról. Putyin azt is hangsúlyozta, hogy az Eurázsiai Szövetség gazdasági alapú, a Kereskedelmi Világszervezet elvei alapján működne, s nem irányulna az Európai Unió ellen.

Washingtonnak üzenve Putyin kifogásolta, hogy szerinte még mindig a régi ellenségkép él bennük amikor Oroszországgal tárgyalnak. Az orosz kormányfő az európai rakétavédelmi rendszert az orosz atompotenciálra nézve fenyegetésnek tartja, amely szerinte felborítja az európai egyensúlyt és gyengíti a nemzetközi biztonságot.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!