Nagyvilág

2011.11.18. 16:46

Monti a képviselőháztól is bizalmat kapott

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 18., péntek (MTI) - A római szenátus után a képviselőház is bizalmat szavazott pénteken a Mario Monti által bemutatott kormányprogramra.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2011. november 18., péntek (MTI) - A római szenátus után a képviselőház is bizalmat szavazott pénteken a Mario Monti által bemutatott kormányprogramra.

 

Az olasz parlament 315 fős felsőházában 280 szenátor mondott igent, a 630 fős alsóházban 556 képviselő szavazta meg a szerdán esküt tett új olasz kormány programját.

A parlamenti tudósítók megjegyezték, hogy az ülésterem padjai tele voltak, ami a Berlusconi-kormány idején ritkaságnak számított.

A frakcióvezetők voksolás előtti felszólalásaiban egyedül az ellenzékbe vonult volt kisebbik kormánypárt, az Északi Liga jelentette be, hogy nemet mond a programra. Fekete karszalagot viselt Domenico Scilipoti, a korábbi kormánykoalícióhoz tartozó "Felelősök" képviselője. "Gyászolok, Montival meghalt a demokrácia" - nyilatkozta.

Válaszában Monti kijelentette, kormánya "egy perccel sem fog tovább dolgozni, mint amennyire bizalmat kap a parlamenttől". "Majdnem lehetetlen feladatra vállalkoztunk, de sikerülni fog!" - foglalta össze Monti a kormányára váró munkát. (A korábbi olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi egyébként közölte pénteken: kész beleegyezni, hogy az új kormány egészen a 2013-ig esedékes választásokig hivatalban maradjon.)

A parlamentben vázolt programjában Mario Monti kormányfő azonnali válságkezelő intézkedéseket, mindenekelőtt adó- és nyugdíjreformot jelentett be. Sajtóértesülések szerint a kormány 11 milliárd eurós költségvetési módosításra készül. A pesszimistább Il Sole 24 Ore gazdasági napilap 20 milliárddal számolt. Az újságok kétszázalékos ÁFA-emelést, új szolgáltatási és jövedelemadókat jósoltak és kedvezményeket az alacsonyabb jövedelműeknek.

Felmérések szerint az olaszok 96 százaléka attól tart, a válságnak még nincsen vége, s 71 százalék azt gondolja, a neheze még csak most jön. Monti kedden Brüsszelben Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével és Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével találkozik. Szerdán, Strasbourgban Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozy francia elnökkel tárgyal, akikkel már hármas telefonbeszélgetésben is egyeztetett. Az olasz sajtó közölte azt a hangfelvételt, amelyben Sarkozy "szánalmasnak" nevezte Berlusconinak az október végi EU-csúcson való szereplését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!