Nagyvilág

2011.10.05. 10:05

Vita az Európa-politikáról a német kormányban

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. október 5., szerda (MTI) - Kiéleződött a vita az Európa-politika jövőjéről a német kormányban és a kormánykoalíciót alkotó konzervatív és liberális pártok között.

Pietsch Lajos, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2011. október 5., szerda (MTI) - Kiéleződött a vita az Európa-politika jövőjéről a német kormányban és a kormánykoalíciót alkotó konzervatív és liberális pártok között.

 

A kisebbik kereszténypártot, a bajor CSU-t képviselő Hans-Peter Friedrich belügyminiszter egy szerdai interjúban nyíltan ellentmondott Angela Merkel kancellárnak és Wolfgang Scha:uble belügyminiszternek, akik az elmúlt hetekben az euróválság kapcsán több alkalommal is a mélyebb európai integráció mellett érveltek. Ezzel szemben a belügyminiszter most azt hangoztatta, hogy a "több Európa" helyett a demokráciát nemzeti szinten kell erősíteni.

Friedrich óvott attól, hogy a görög válságra az erősebb integrációval keressék a megoldást. "Csak azért, mert Görögország rosszul gazdálkodik, nem szabad a tagállamok befolyását csökkenteni" - hangoztatta nyilatkozatában a belügyminiszter, aki bírálta az Európai Bizottságot is. Nézete szerint komolytalan azt állítani, hogy a bizottság mindent jobban tud. Európának előbb azokkal a hatáskörökkel kell élnie, amelyekkel jelenleg rendelkezik, mielőtt új hatáskörök megszerzésére törekedne - érvelt Hans-Peter Friedrich, aki a leghatározottabban elutasította, hogy az Európai Bizottságot a tagországok rovására újabb jogkörökkel ruházzák fel.

Az interjú kapcsán megfigyelők utaltak arra, hogy Friedrich mindenekelőtt a hétvégi kongresszusára készülő CSU vezető politikusaként nyilatkozott. Ennek ellenére nem lehet eltekinteni attól, hogy álláspontját egyben a kormány egyik legbefolyásosabb minisztereként fejtette ki.

Nyilatkozatában egyébként a CSU-s miniszter elutasította azt a feltételezést, amely szerint pártja "Európa-szkeptikus" párt lenne. A CSU Európa mellett és nem Európa ellen van - hangsúlyozta Friedrich, hozzátéve ugyanakkor, hogy a párt immár hagyományosan a szubszidiaritást - a döntések lehető legalacsonyabb szintű meghozatalát - tűzte zászlajára.

Ezzel egy időben nemcsak a kisebbik konzervatív pártban, hanem a liberális szabad demokraták táborában is ismét felerősödtek a kancellár Európa-, illetve európolitikájával szembeni lázadók. Az eurótámogatásokat legélesebben megkérdőjelező Frank Scha:ffler képviselő vezényletével sikerült szükséges számú, több mint 3000 aláírást összegyűjteniük ahhoz, hogy a tagságot kérdezzék az eurótámogatások jövőjéről. A párt alapszabályzata értelmében ebben az esetben a 65 ezres tagság megkérdezése a közeli jövőben kötelező, annak kimenetele pedig - a támogatásokat ellenző lakossági hangulatból kiindulva - szakértők szerint aligha lenne kérdéses.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!