Nagyvilág

2011.09.20. 12:57

Külföldi sajtó Magyarországról - A devizahitelesekről, az osztrák reakciókról, Gyöngyöspatáról, honosításról

Berlin, Bécs, Párizs, Pozsony 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Bécsi keltezésű, kommentáló elemeket is tartalmazó tudósításban ismertette a Frankfurter Allgemeine Zeitung kedden Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi interjúját a devizahitelesek helyzetéről.

Berlin, Bécs, Párizs, Pozsony 2011. szeptember 20., kedd (MTI) - Bécsi keltezésű, kommentáló elemeket is tartalmazó tudósításban ismertette a Frankfurter Allgemeine Zeitung kedden Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi interjúját a devizahitelesek helyzetéről.

 A német konzervatív napilapban Reinhard Olt idézte a miniszterelnököt, aki szerint véget kell vetni a "bankárok korszakának", amely romba döntötte Magyarországot és Európát. A tudósító a kormányfő interjújából kiemelte: véget kell vetni annak a gyakorlatnak is, amelynek alapján minden veszteség, illetve kockázat az adósokat terheli.

Reinhard Olt beszámolt a devizahitelesek helyzetéről, és utalt arra: a magyar kormány most biztosítani kívánja a lehetőséget arra, hogy az adósok egy része rögzített árfolyamon törleszthesse hiteleit. Ennek költségeit a bankoknak kell viselniük. A pénzintézetek negatívan reagáltak minderre - tette hozzá a tudósító. (http://www.faz.net)

A der Standard című osztrák napilap a rögzített árfolyamú végtörlesztés bevezetésére adott ausztriai reakciókról közölt jegyzetet Paul Lendvai tollából.

Azt még nem tudni, hogy a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről szóló vitatott tervnek valóban olyan hatalmas kockázatai vannak-e, mint azt sok bel- és külföldi szakértő állítja. A hátrányos politikai következmények mindenesetre már most egyértelműek - áll a cikkben.

Alig van más nyugati ország, amely annyira segítette a nyitás élenjárójának tartott Magyarországot a demokráciába és piacgazdaságba való átmenetben, mint Ausztria. Az, hogy most az osztrák sajtó "puszta-Putyinnak", "bankrablónak", radikális nacionalistának nevezi Orbán Viktort és hogy éppen az Osztrák Néppárthoz tartozó pénzügy- és külügyminiszter követel nemzetközi fellépést, azt a sokkoló hatást és mély csalódottságot tükrözi, amelyet még az osztrák politikai és gazdasági elit azon becsapott konzervatív tagjai is éreznek, akik eddig diszkréten nem vették tudomásul Orbán vitatott belpolitikai intézkedéseit - írta Lendvai. A szerző úgy vélekedett, hogy egyetlen budapesti kormányfő sem kapott 1956 óta ilyen éles kritikát az osztrák sajtótól, mint Orbán Viktor. (http://derstandard.at/1316390011291/Schock-in-Wien)

A France2 francia közszolgálati televízió a gyöngyöspatai közmunkaprogrammal foglalkozott terjedelmes helyszíni riportban hétfő esti híradójában. A legnézettebb, átlagosan mintegy 7 millió nézőt vonzó francia tv-híradó kommentárja szerint miközben a kötelező közmunkaprogram elvileg minden helyi munkanélkülit érint, a bozótirtásban csak romák vesznek részt, akik panaszkodnak a nehéz munkakörülményekre. Egyikük elmondta: azért is dolgoznak, hogy "a magyarok ne mondhassák többet, hogy a romák lopásból vagy segélyből élnek".

Családok élnek kizárólag bűnözésből

A tudósító, Arnaud Boutet úgy vélte: "a neofasiszta csoportok erődemonstrációjának" tulajdonítható, hogy a szélsőjobboldal nyerte meg az időközi polgármester-választást, "vállalva a cigányellenes politikát". Juhász Oszkár polgármester (Jobbik) a híradónak arról beszélt, hogy egyes családok kizárólag bűnözésből élnek, valamint arról, hogy Magyarország hosszú távon nem lesz képes eltartani ilyen nagyszámú népességet, ezért radikális változásokra van szükség a romák születésszabályozása érdekében.

A riport értékelése szerint a gyöngyöspatai kezdeményezés minta lehet a magyar kormány számára, amely 100 ezer embert tervez közmunkában foglalkoztatni a nagy állami beruházásokon. (http://jt.france2.fr/20h/)

A Sme című szlovák liberális napilap keddi kiadása szerint a magyar kormányzat azért döntött a határon túli magyarok könnyített honosításáról, hogy új magyar állampolgárokat szerezzen, akik a jövőben bekapcsolódhatnak a belpolitikai harcokba. Peter Morvay, a Meciar és Orbán törvénye című kommentár szerzője rámutat: a szlovák politikusok álszentek, amikor bírálják azt az elvet, amelyet Magyarország is követ, amikor "állampolgárságot osztogat" a külföldi magyaroknak. Kiderült ugyanis, hogy Szlovákia 1997 és 2005 között szintén tartós szlovákiai lakhely nélkül adott állampolgárságot a külhoni szlovákoknak. Mindezek azonban nem jelentik azt, hogy ez az elv helyes lenne.

Ugyanakkor van némi különbség a két helyzet között, mégpedig az, hogy Budapest nyílt kampányt folytat, különösen a szomszédos országokban amellett, hogy az ottani magyarok vegyék fel a magyar állampolgárságot - írja Peter Morvay.

"Az állampolgárságot pedig nem azért osztogatják, hogy reálisan megkönnyítsék az emberek életét vagy jelképesen eltöröljék a múltbéli sérelmeket, ahogy azt állítják, hanem azért, hogy a kormánypárt megsegítésére bevonják őket a belső magyarországi hatalmi harcba" - olvasható az újságban.

A szlovák politikusok viselkedése - Vladimír Meciartól Mikulás Dzurindáig - azt mutatja, hogy sokkal jobban hasonlítanak Orbán Viktorhoz, mint ahogy azt beismerik. Ugyanúgy nemzeti szemmel nézik a világot, és "a nemzetállamot továbbra is közelebb érzik magukhoz, mint a modern polgári államot" - zárja írását Morvay.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!