Nagyvilág

2011.09.27. 17:50

"Amerikaikonyhás" ókori villát tártak fel Törökországban

Ankara, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Kétezer éve épült "amerikaikonyhás" villát tártak fel Törökországban Izmir tartományban.

Ankara, 2011. szeptember 27., kedd (MTI) - Kétezer éve épült "amerikaikonyhás" villát tártak fel Törökországban Izmir tartományban.

A helyszínen három éve végeznek feltárásokat a Dokuz Eylül Egyetem és a török Kulturális és Idegenforgalmi Minisztérium együttműködésében - olvasható a Hürriyet Daily News (http://www.hurriyetdailynews.com).

A négyszáz négyzetméteres római kori lakóház szobái a belső udvar köré rendeződtek. A villa eredetileg "amerikai konyhás" volt, ugyanis a konyha és a nappali egybeépült, csak később szeparálták a két helyiséget, falat emelve közéjük.

"Rengeteg cserépedényt és tányért találtunk a konyhában" - hangsúlyozta Akin Ersoy ásatásvezető régész.

A villa minden bizonnyal egy gazdag családé volt, amely a helyiségek sokaságából ítélve egy épületben lakott a szolgákkal, utóbbiakat négyesével, ötösével szállásolták el.

A feltárások során olajlámpák sokaságát találták meg, valamint fülbevalókat, karkötőket is. Akin Ersoy ismertetése szerint a leletek az Izmiri Régészeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!