Nagyvilág

2011.07.12. 19:58

Líbia - A francia nemzetgyűlés megszavazta a líbiai hadművelet folytatását

Párizs  (MTI) -  A francia nemzetgyűlésben a jobbközép kormánypárt és az ellenzéki szocialisták kedden támogatták a líbiai katonai hadműveletek folytatását.

Párizs  (MTI) -  A francia nemzetgyűlésben a jobbközép kormánypárt és az ellenzéki szocialisták kedden támogatták a líbiai katonai hadműveletek folytatását.

    Egy 2008-as alkotmánymódosítás értelmében négy hónappal a francia katonai szerepvállalás kezdete után kötelezővé vált a parlamenti szavazás. Az 577 fős nemzetgyűlésben 482 képviselő voksolt igennel, míg 27-en (a kommunisták és az ellenzékhez tartozó Zöldek) nem támogatják a líbiai akciót. A szenátus délután hasonló arányban szavazott.

    Líbia "sajnálatát" fejezte ki amiatt, hogy a francia parlament zöld utat adott a katonai beavatkozás folytatásához - jelentette ki a szavazást követően Tripoliban Músza Ibrahim líbiai kormányszóvivő.

    Franciaország egyik kezdeményezője volt a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők elleni bombázásoknak a polgári lakosság védelmében, és Nagy-Britanniával együtt a legnagyobb részt vállalja a NATO által vezetett hadműveletekből.  

    "Hogy a dolgok világosak legyenek: soha nem mondtuk vagy gondoltuk, hogy a líbiai beavatkozás könnyű lesz, és néhány nap alatt véget ér" - mondta a nemzetgyűlési vita kezdetén Francois Fillon. A miniszterelnök úgy vélte, hogy a katonai akció március 19-i kezdete óta a helyzet "folyamatosan jó irányban halad", s véleménye szerint az elsődlegesen kitűzött célok, köztük a felkelők székhelyének számító Bengázi lakosságának védelme megvalósult.  

A Kadhafi-rezsim támogatottsága folyamatosan csökke

    A harcok holtpontra jutását illető kritikákat illetően a kormányfő határozottságra szólított fel, és úgy fogalmazott: nem szabad, hogy Líbia legyen "az arab tavasz tele".

    Fillon megerősítette, hogy a Kadhafi-rezsim támogatottsága folyamatosan csökken, katonai képességei pedig komoly károkat szenvedtek. "Kadhafi sarokba van szorítva. Maga is azt állítja, hogy falhoz nyomták" - fogalmazott a kormányfő.

    Elmondta, hogy a katonai akció felfüggesztésének feltételei mindenki számára ismertek: valós és ellenőrizhető tűzszünet, amely azt jelenti, hogy Kadhafi erői visszavonulnak a laktanyáikba, a polgári lakossággal szembeni visszaélések leállítása, a humanitárius segélyek szabad bejutásának biztosítása, valamint Kadhafi távozása a hatalomból.  

    A kormányfő arról is beszélt, hogy "elengedhetetlen" a politikai megoldás Líbiában, s az "kezd kirajzolódni".

    Alain Juppé külügyminiszter egy reggeli rádióinterjúban megerősítette, hogy Párizs kapcsolatban áll a Kadhafi-rezsimmel, de ez jelenleg nem nevezhető "valódi tárgyalásnak".

    "Tényleg történt kapcsolatfelvétel, de ez jelenleg nem nevezhető valódi tárgyalásnak" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője a France Info hírrádiónak adott interjúban. Hozzátette: "Fogadunk küldötteket, akik olyanokat mondanak, hogy Kadhafi kész távozni (a hatalomból), tárgyaljunk erről" - tette hozzá Juppé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!