Nagyvilág

2011.07.18. 19:48

Brit sajtóbotrány - lemondott a Scotland Yard második embere is, Cameron előbb jön haza

London  (MTI) - A főparancsnok előző napi távozása után lemondott hétfőn a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnok-helyettese, John Yates is, összefüggésben a most már egyre inkább súlyos belpolitikai válsággá fajuló telefonlehallgatási sajtóbotránnyal.

London  (MTI) - A főparancsnok előző napi távozása után lemondott hétfőn a Scotland Yard - a londoni rendőrség - főparancsnok-helyettese, John Yates is, összefüggésben a most már egyre inkább súlyos belpolitikai válsággá fajuló telefonlehallgatási sajtóbotránnyal.

 Az ügy miatt lerövidítette afrikai látogatását David Cameron brit kormányfő, aki kérte azt is, hogy a parlament halassza el a nyári törvénykezési szünet kezdetét.

John Yates azután jelentette be lemondását, hogy a Scotland Yard felügyeleti hatósága - Metropolitan Police Authority (MPA) - közölte vele: felfüggesztik tisztségéből, mivel vizsgálat indul ellene.

Ennek előzményeként kiderült, hogy Yates ellenőrizte egy olyan PR-szakértő megbízhatóságát, akit a Scotland Yard korábban alkalmazott, és akit a napokban őrizetbe vettek a telefonlehallgatási ügyben játszott szerepe miatt.

A Scotland Yard 2009-2010-ben szerződéses kapcsolatban állt a botrányt okozó egykori vasárnapi bulvárlap, a News of the World egyik volt főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal, aki külsős PR- és médiatanácsadói szerepet látott el a rendőrségnél.

Jórészt az ő alkalmazása körüli bírálatok miatt mondott le előző nap Sir Paul Stephenson, a Scotland Yard főparancsnoka is.

David Cameron a dagadó botrány miatt hazatért

Az egyre dagadó botrány miatt lerövidítette dél-afrikai és nigériai látogatását David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök, közölve: szeretne már szerdán Londonban lenni, hogy részt vehessen a lehallgatási ügyben általa kért rendkívüli alsóházi vitanapon.

A brit parlament hathetes nyári szünete az eredeti tervek alapján kedden kezdődött volna.

Kedden a parlament médiabizottsága meghallgatja a botrány miatt már megszüntetett News of the World egykori főszerkesztőjét, Rebekah Brookst - aki múlt pénteki lemondásáig a lapot kiadó News International sajtó- és médiacsoport vezérigazgatója volt -, valamint James Murdochot, a News International elnökét és apját, Ruper Murdochot, a nevéhez fűződő globális sajtó- és médiabirodalom holdingcégének (News Corporation) első emberét.

Brookst a telefonlehallgatási ügyben a hétvégén őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányát az robbantotta ki, hogy kiderült: a News of the World - sztorivá gyúrható exkluzív értesülések reményében - néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben az akkor már halott gyermeket a rendőrség még nagy erőkkel kereste.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!