Nagyvilág

2011.07.29. 17:56

A szlovák belügy Berényi József állampolgárságát firtatta

Pozsony (MTI) - Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke igennel válaszolt a belügyminisztérium azon kérdésére, hogy vajon a Szlovák Köztársaság állampolgára-e, vagy sem.

Pozsony (MTI) - Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke igennel válaszolt a belügyminisztérium azon kérdésére, hogy vajon a Szlovák Köztársaság állampolgára-e, vagy sem.

 A politikus a tárca kérdésére válaszolva felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovák alkotmány szerint "senki sem fosztható meg a Szlovák Köztársaság állampolgárságától akarata ellenére".

"Ezért a 2011. július 12-i keltezésű levelükben feltett kérdést tárgytalannak tartom" - zárta levelét Berényi József.

Az ügy előzménye, hogy Berényi József még január 3-án kérvényezte a magyar állampolgárságot, majd emiatt az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) feljelentette. Berényi nem hozta nyilvánosságra, hogy megkapta-e a magyar állampolgárságot.

Az SNS beadványában úgy véli, hogy Berényi már megkapta a magyar állampolgárságot, tehát a hatályos szabályok szerint elveszítette szlovák állampolgárságát, így nem állhat szlovákiai politikai párt élén.

A szlovák parlament tavaly májusban - még a Fico-kormányzat idején - úgy módosította az állampolgársági törvényt, hogy az a személy, aki más ország állampolgárává válik, elveszti a szlovák állampolgárságot. A belügyminisztérium a SNS beadványa nyomán érdeklődött Berényi állampolgársága iránt - már másodízben.

A jogszabályt az államfő is aláírta, s a módosított törvény tavaly július 17-én érvénybe lépett.

A tavalyi júniusi választások eredménye alapján felállt új szlovák kormány ígértet tett arra, hogy hatályon kívül helyezi a törvénynek a szlovák állampolgárokat sújtó részeit, ám ezt az ígéretét egyelőre nem teljesítette.

Berényi korábbi nyilatkozata szerint egyébként ezen ígéretre alapozva nyújtotta be honosítási kérelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!