Nagyvilág

2011.05.31. 12:09

Az iráni légi irányítás feltartóztatta a német kancellár gépét

<p>Az iráni hatóságok hétfő éjjel ideiglenesen lezárták az ország légterét az Indiába tartó Angela Merkel német kancellárt szállító repülőgép előtt - közölte a német politikus szóvivője.</p>

"Furcsán indul az indiai út - Irán ideiglenesen visszautasította, hogy a kancellár repülőgépe átrepüljön az ország felett. Késve szálltunk le Delhiben" - írta a Twitteren Steffen Saibert. Az átrepülés átmeneti megtiltásának oka egyelőre ismeretlen.

Német sajtójelentések szerint az Angela Merkel -t szállító repülőgép kétórás körözésre kényszerült a török légtérben, mielőtt az iráni légi irányítás - második nekifutásra - megadta az engedélyt. A német kormány négy miniszterét szállító másik repülőgép ugyanakkor elsőre megkapta a belépési engedélyt az iráni légtérbe, amelyen ezután zavartalanul átrepülhetett.

Angela Merkel az iráni rezsim kritikusa

Angela Merkel az iráni rezsim egyik éles hangú kritikusának számít az emberi jogok kérdését és az állítólagos iráni atomfegyvert illetően. Angela Merkel kancellár Manmohan Singh miniszterelnökkel és Pratibha Patil államfővel folytat kedden Indiában tárgyalást. A német küldöttség eztr követően Szingapúrba utazik.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!