Nagyvilág

2011.04.17. 19:20

Napokon keresztül tartottak indoklás nélkül fogva svájci tévéseket Katarban

<p>Csaknem két hétig tartották indoklás nélkül fogva a svájci RTS televízió kétfős stábját Katarban, a 2022-es futball-világbajnokságnak is helyet adó arab államban.</p>

A televíziós páros éppen a világbajnokság kapcsán tudósított volna a katari futballhelyzetről, amikor letartóztatták őket. Ennek okait nem voltak hajlandók közölni velük. A riporter és az operatőr csak péntek reggel térhetett vissza az alpesi országba, a kuvaiti svájci nagykövetség közbenjárása után.

A csatorna közlése szerint az újságírók éppen vágóképeket készített anyagukhoz, amikor az ország délkeleti részén lévő Muszajid városában egy rendőrjárőr őrizetbe vette őket. A helyi rendőrségen megbilincselték és órákon keresztül kihallgatták őket. Ezután átszállították őket egy másik városba, majd egy dohai bíróság pénzbírságra ítélte őket, de erről semmilyen igazolást vagy nyugtát nem kaptak. Az operatőr kameráját elkobozták, majd szabadon engedték őket, de nem kaptak hivatalos engedélyt az ország elhagyására.

Az RTL német televízió tudósítása szerint ezután a két újságíró visszatért letartóztatásának helyszínére, ahol semmilyen olyan táblát nem talált, hogy ott tilos lenne filmezni vagy fényképezni. Katarba utazásuk előtt ráadásul az arab ország genfi követségén azt közölték velük, hogy teljesen szabadon forgathatnak az öbölmenti államban.

A svájci tévé sportfőszerkesztője, Massiomo Lorenzi azt mondta, a katari rendőrök önkényes eljárásukkal komolyan megsértették a sajtó szabadságát. Az újságíró közölte, a "nagyon sajnálatos incidens" miatt minden szóba jöhető hatóságot hivatalosan megkeresnek majd, köztük a Nemzetközi Futballszövetséget, a szintén Svájcban székelő FIFÁ-t is. A szervezet élén egyébként svájci sportdiplomata, Sepp Blatter áll.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!