Nagyvilág

2011.04.19. 18:02

Majdnem negyedével kevesebb terrortámadás Európában

<p>Több mint húsz százalékkal kevesebb terrortámadás történt tavaly Európában, mint 2009-ben - derült ki az Europol kedden nyilvánosságra hozott éves jelentéséből. 2010-ben 249 terrortámadást jegyzett fel az európai rendőri szervezet. Nagy többségét szeparatista, nacionalista és anarchista szervezetek hajtották végre. Az iszlámhoz köthető terrortámadás három történt Európában.</p>

Az Europol adatai szerint 2010-ben 21,2 százalékkal csökkent a terrortámadások száma Európában 2009-hez képest. A szervezet jelentése szerint a csökkenés főleg annak köszönhető, hogy "jelentősen visszaesett" az ETA baszk szeparatista szervezet "aktivitása".

Az Europol közlése szerint a kilenc Európai Uniós tagállamban történt 249 terrortámadás közül 160-at szeparatista szervezetek hajtottak végre és csak három köthető iszlamista szervezetekhez. A legtöbb támadás Spanyolországban (90) és Franciaországban (84) történt.

Tavaly az európai hatóságok 611 embert tartóztattak le terrorizmus miatt, akik közül 179 köthető az iszlámistákhoz. A terrortámadásoknak összesen hét halálos áldozata volt.

Az Europol jelentése "aggodalomkeltőnek" nevezte a "gyorsan változó, bizonytalan észak-afrikai helyzetet" Európa belbiztonsága szempontjából, amely új lehetőségeket ad terrorcsoportoknak ahhoz, hogy tagjaikat és felszereléseiket Európába csempésszék.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!