Nagyvilág

2011.03.09. 15:56

Stabil állapotban van, de napokig kórházban marad a volt cseh elnök

<p>Több napig kórházban marad Václav Havel egykori cseh államfő - közölte szerdán az őt kezelő intézmény szóvivője. Havelt egy nappal korábban szállították a prágai Stresovice katonai kórházba, akut hörghuruttal. Jitka Zinke, a kórház szóvivője szerint a volt elnök "stabil állapotban" van, és mellette tartózkodik felesége is.</p>

Havel hivatala hétfőn jelentette be, hogy a volt cseh államfő lemondta a következő két hétre tervezett programjait, de remélik, hogy ott lehet "Távozás" című filmjének március 22-i bemutatóján. A mozit a 74 éves politikus rendezte, azonos című, 2007-ben írt saját színpadi művéből. A filmet március 24-től láthatja a közönség a cseh mozikban.

A cseh másként gondolkodók egyik vezéralakjának számító Havelt az 1989-es "bársonyos forradalom" után Csehszlovákia elnökévé, majd 1993-ban Csehország államfőjévé választották. E posztját tíz even keresztül töltötte be.

Václav Havel évtizedeken át láncdohányos volt, és 1996-ban jobb tüdejének egy részét el is kellett távolítani, miután tüdőrákot állapítottak meg nála. A politikusnak rendszeresen voltak tüdő- és szívproblémái, 2009-ben pedig tüdőgyulladás miatt kellett megműteni, miután légzési nehézségek miatt kórházba vitték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!