Nagyvilág

2011.03.24. 13:51

Rosszkor jött a Spiegel leleplezése az Afganisztánban szolgáló amerikai katonákról

<p>A törékeny amerikai-afgán kapcsolat szempontjából a legrosszabbkor robbantott a Spiegel német hetilap az afgán holttestekkel pózoló amerikai katonákkal - írja a Kitekintő, figyelmeztetve, hogy a három kép csupán töredéke annak a "jelentős" mennyiségű fotó- és videóanyagnak, amely a közelmúltban jutott a német lap birtokába.</p>

Az Egyesült Államok Hadserege hivatalos közleményben kért bocsánatot a "visszataszító" atrocitások miatt.

"Úgy állították be, mintha a srác gránátot dobott volna feléjük és lekaszabolták" - idézi a Spiegel Adam Wienfield Facebook-bejegyzését, aki a közösségi oldalon számolt be apjának arról, hogyan dobálnak gránátokat, majd gyilkolnak afgán civileket "önvédelemből" a bajtársak. A német hetilap szerint tucatnyi amerikai katona 2010 első hónapjaiban hidegvérrel kitervelt forgatókönyvek alapján kegyetlenkedett az afgán lakossággal.

Rémtettek és három felkavaró fotó

A rémtettek ismertetése mellett a Spiegel három felkavaró képet is közölt, amelyeken napszemüveges, cigarettázó amerikai katonák egy afgán farmer holttestével pózolnak 2010. január 15-én. Az egyik fegyveres, Jeremy Morlock szakaszvezető már három hónappal ezelőtt beismerő vallomást tett, a hadbíróság előtti meghallgatását csütörtökön tartják.

"A fényképek teljes ellentétben állnak azzal a fegyelemmel, professzionalizmussal és tisztelettel, amellyel a katonáink csaknem 10 éve szakadatlanul látják el kötelességüket" - áll az amerikai hadsereg reagáló nyilatkozatában, amelyet a berlini amerikai nagykövetség tolmácsolt a nyilvánosság felé.

A felvételeket itt nézheti meg - figyelem felkavaró fotó, csak 18 éven felülieknek! >>>

Washingtonban már régóta tudnak a Spiegel készülő anyagáról, az előzetes kárelhárítás már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. A hetilap szerint a "diplomáciai roncsmentésből" olyan nagy nevek is kivették a részüket, mint az amerikai alelnök Joe Biden, vagy a NATO-erők afganisztáni főparancsnoka, David Petraeus tábornok, akik az ügyben már személyesen Karzai elnökkel is egyeztettek. A nyilvánosságra került képeknek egyelőre semmilyen komolyabb hatása nem volt Kabulban, ám ez a sikeres kríziskommunikáció helyett inkább azzal magyarázható, hogy a cikk közlése Afganisztánban ünnepnapra esett.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!