Nagyvilág

2011.03.20. 14:01

Líbia: Megállították Kadhafit - Mike Mullen tengernagy

<p>Sikeresen kezdődött a líbiai légtérzár betartatására indított nemzetközi akció, amellyel meg tudták állítani a kormányerők Bengázi elleni támadását - jelentette ki vasárnap az amerikai vezérkari főnök. Az AFP francia hírügynökség információ szerint legalább 94 ember halt meg, amikor a Moamer Kadafi líbiai vezetőhöz hű erők két napja támadást indítottak Bengázi ellen.</p>

"Sikeres volt" a líbiai légtérzár betartatására indított nemzetközi akció első szakasza - jelentette ki Mike Mullen, az amerikai vezérkari főnökök tanácsának elnöke, az ABC amerikai televíziónak adott interjúban. Mullen tengernagy közlése szerint a Kadafihoz hű kormányerők "már nem menetelnek Bengázi felé".

Vasárnap hajnalban 19 amerikai harci gép, köztük három B2-es lopakodó bombázó vett részt líbiai célpontok elleni légitámadásokban - közölte az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoksága az AFP-vel. A hírügynökségnek nyilatkozó amerikai katonai szóvivő közlése szerint a támadásokkal a légtérzár bevezetéséhez szükséges körülményeket teremtik meg.

Korábban a CBS amerikai televízió azt közölte, hogy a három B2-es bombázó negyven bombát dobott egy fontos líbiai repülőtérre. Az amerikai védelmi minisztérium pedig azt közölte, hogy több mint húsz légvédelmi rendszert semmisítettek meg hadihajókról indított rakétatámadásokban.

Az AFP beszámolója szerint több tucatnyi katonai jármű, köztük több tank semmisült meg a nemzetközi koalíciós erők vasárnapi támadásaiban, a felkelők fellegvárának számító Bengázitól nyugatra eső területeken. A felkelők elmondása szerint két órán át tartottak a légitámadások a várostól nagyjából 35 kilométerre, nyugatra, ahol kiégett tankokat, légvédelmi ágyúkat, valamint afrikai zsoldosok holttesteit találtak.

Bengázi városában legalább 94 ember halt meg a Kadafihoz hű erők két nappal korábban indított támadásában - közölte az AFP a városi kórházra hivatkozva. A halottak között lázadók és a kormányzathoz hű katonák is vannak.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!