Nagyvilág

2011.03.18. 14:56

LÍBIA: Azonnali tűzszünetet hirdetett Moamer Kadhafi kormánya

<p>Minden katonai műveletet azonnal leállít Líbia. Musza Kusza külügyminiszter ezt nem sokkal azután jelentette be, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa légtérzárat rendelt el az észak-afrikai ország felett. A politikus szerint kormánya a civilek és a külföldiek védelmében érdekelt.</p>

Televíziós nyilatkozatában Musza Kusza líbiai külügyminiszter az Al Dzsazíra tudósítása szerint azzal indokolta az azonnali tűzszünetet, hogy az ENSZ tagállamaként kötelességük elfogadniuk a biztonsági tanács határozatát.

Musza Kusza nyilatkozata előtt nem sokkal Nagy-Britannia bejelentette, kész vadászgépeket és támogatóegységeket küldeni a Földközi-tenger térségében lévő katonai bázisokra, a légtérzár előkészítésére. David Cameron brit miniszterelnök azt mondta, Tornado és Typhoon levegőben tankolható vadászgépeket is hadrendbe állítanak a líbiai légtér ellenőrzésére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön este rendelt el az észak-afrikai ország felett repüléstilalmi övezetet, és arról is döntött, hogy mindent meg kell tenni a civil lakosság védelme érdekében. A beavatkozást a várakozások szerint Nagy-Britannia, Franciaország, az Egyesült Államok, Norvégia és Katar hajtaná végre. A tilalom a líbiai légierőre vonatkozik, a humanitárius és a kereskedelmi gépekre nem.

Az Eurocontrol, az európai légiközlekedést felügyelő szervezet korábban arról számolt be, hogy a líbiai kormány az ENSZ csütörtöki döntése után az ország felett teljes légtérzárat rendelt el. A hadműveletek leállításáról szóló líbiai döntés egyébként szögesen ellentétes Moamer Kadhafi egy korábbi, pénteki nyilatkozatával, amelyben az ország vezetője még arról beszélt, hogy pokolra küldenek mindenkit, aki megtámadja országukat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!