Nagyvilág

2011.03.17. 17:06

LÍBIA - A nemzetközi fellépésről tanácskozik az ENSZ BT

<p>Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai egy olyan határozattervezetről tárgyalnak csütörtöki ülésükön, amely "az okkupációt kivéve valamennyi szükséges eszközt lehetővé tesz a líbiai polgári lakosság védelmére" - közölte diplomáciai forrásokra hivatkozva az AFP.</p>

"Ez egy vázlatos tervezet, ami még módosulhat" - tette hozzá a neve elhallgatását kérő illetékes a csütörtöki New York-i BT-tárgyalás előtt, amelynek célja, hogy eldöntsék, milyen nemzetközi lépéseket tegyenek, hogy megállítsák Moamer Kadhafi lázadók elleni offenzíváját.

Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok már korábban nyilvánvalóvá tette: azt szeretnék elérni, hogy az ENSZ BT bólintson rá egy repülésmentes övezet kialakítására Líbia fölött. Kína, Oroszország, Németország és a 15 tagú tanács több más tagországa azonban kétségeit fejezte ki egy Líbia elleni katonai akcióval kapcsolatban.

A testületen ugyanakkor növeli a nyomást, hogy Ibrahim Dabbashi, aki azelőtt Líbia ENSZ-nagykövetének helyetteseként szolgált, mielőtt szembefordult volna Kadhafival, a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott: "a nemzetközi közösségnek tíz órán belül cselekednie kell, hogy megelőzzék a népirtást." Mint mondta, információi szerint a kongói, ugandai, csádi és burundi zsoldosok által támogatott kormányerők ugyanis "hatalmas támadásra" készülnek keleten.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!