Nagyvilág

2011.03.18. 18:31

Japán erőmű: A mostani hétvége döntő fontosságú lesz

<p>Különleges tűzoltóautók locsolják vízzel a múlt pénteken megsérült japán atomerőmű reaktorait. Szakértők a mostani hétvégét tartják döntő fontosságúnak a katasztrófa megelőzésének szempontjából.</p>

Folytatják a múlt szombaton megsérült Fukusima 1 atomerőmű felmelegedett reaktorainak külső hűtését Japánban. A japán fővárosból öt, különlegesen felszerelt tűzoltóautó érkezett, ezek locsolják a reaktort tengervízzel, így próbálják a felmelegedett fűtőelemeket lehűteni. Pénteken a hadsereg hat másik tűzoltóautót küldött, ezekről további 50 tonna tengervizet locsoltak az egyik bajba jutott reaktorra. A tokiói tűzoltók egyik autója akár 22 méteres magasságból is képes a túlmelegedett blokkot locsolni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője szerint versenyt futnak az idővel a Tokiótól 250 kilométerre lévő, kiürített városban. Európai szakértők szerint a mostani hétvége döntő fontosságú lehet a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomerőmű-balesetében. Japán és nemzetközi mérnökök most azon dolgoznak, hogy valahogyan rendbe hozzák az erőműben az elektromos hűtőberendezést. Három reaktorban már részben megtörtént a fűtőanyag leolvadása, és az üzemanyagrudakat borító víz veszélyesen alacsony szintre csökkent. Teljes leolvadás esetén az olvadt radioaktív anyagok képesek lennének átütni a reaktort borító acélborítást, a fűtőrudak robbanása után pedig a sugárzás közvetlenül jutna ki a levegőbe.
Japán múlt pénteken történelme legnagyobb, kilences erősségű földrengését szenvedte el, ebben és azt ezt követő szökőárban sérült meg a Fukusima 1 nevű erőmű több blokkja.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!