Nagyvilág

2011.03.23. 16:50

Hiánycikk a gumi óvszer Kenyában

<p>Kondomhiány fenyeget Kenyában az óriási kereslet és a beszerzési nehézségek miatt. Az afrikai ország egészségügyi hatóságai most 45 millió óvszerre adtak le sürgős megrendelést.</p>

A 19 milliós januári óvszerszállítmány mindössze hat hét alatt elfogyott a kelet-afrikai országban. A most megrendelt 45 milliót április 10-ére ígérte szállítani egy AIDS-megelőzéssel foglalkozó amerikai állami szervezet. Sanáz Sarif igazgató újságíróknak azt mondta, hogy Kenya kezdetben havi nyolcmillió kondomot igényelt, aztán ez 12 millióra emelkedett, most viszont már húszmilliónál járnak.

Kenyában körülbelül negyvenmillió ember él. A Nemzeti AIDS Megelőzési Program vezetője, Peter Cherutich azt mondta, a kenyai kormány hosszú távú együttműködési szerződést kötött az ENSZ Népesedési Alapjával, ennek részeként a nemzetközi szervezet 180 millió óvszernyi segítséget nyújt májustól. A kenyai program igazgatója szerint ugyanakkor az egészségmegőrzés fontos eszközének számító kondomok eljuttatása az ország egyes régióiba még mindig nehézségekbe ütközik a rossz úthálózat miatt. A kelet-afrikai országban a HIV-fertőzés komoly egészségügyi probléma, részben emiatt alacsony a születéskor várható élettartam az országban, mindössze 47-55 év.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!