Nagyvilág

2011.02.10. 10:08

Szex és a pénz miatt lett a tajvani tábornokból kínai kém

<p>A szex és a pénz játszotta a főszerepet Tajvan történelmének egyik legsúlyosabb kémügyében - írta csütörtökön a China Times című tajvani lap. A múlt hónapban letartóztatott szigetországi vezérőrnagy 2004 óta kémkedett Kínának. Kapcsolattartója egy kínai ügynöknő volt.</p>

Lo Hsziencsét Thaiföldön szervezték be. A tábornok 2002 és 2005 között állomásozott ott. Ekkor ismerkedett meg a 30-as évei elején járó kémnővel. Az újság által magasnak, szépnek és sikkesnek leírt nőnek ausztrál útlevele volt, és eleinte azt állította, hogy export-import kereskedelemmel foglalkozik. Később azonban felfedte magát, és titkos információkért cserébe szexet, illetve pénzt ígért a nős férfinak.

A most 51 éves Lo, 2004-ben kezdte tevékenységét, amelyért összesen 1 millió dollárnak megfelelő összeget (2 milliárd forintot) kapott Kínától. A kémkedést azután is folytatta, hogy 2005-ben visszatért hazájába. Többször találkozott a nővel az Egyesült Államokban, ahol dokumentumokat adott át neki. Miután Lo magas pozícióban volt, a tajvani hatóságok többször is biztonsági ellenőrzésnek vetették alá, de nem bukott le. Sőt, 2008-ban vezérőrnaggyá léptették elő. Ő vezette a hadsereg telekommunikációs és elektronikus információs egységét. Végül a múlt hónapban tartóztatták le.

Bár a tajvani védelmi minisztérium nem kommentálta az ügyet, katonai hivatalnokok az elmúlt évtizedek legsúlyosabb kémügyéről beszélnek, mivel a vezérőrnagy rendkívül bizalmas információkhoz fért hozzá. Az ázsiai sziget katonasága rendkívüli bizottságot állított fel, hogy felmérjék a károkat.

Tajvan az 1949-es polgárháború végén vált el Kínától, amely azóta sem ismeri el önálló államnak, és az újraegyesülést sürgeti. Az elmúlt több mint 60 évben szinte folyamatosan kémkedtek egymás után, annak ellenére, hogy az elmúlt években javult a politikai kapcsolat.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!