Nagyvilág

2011.02.21. 10:43

Megrohamozták a tévészékházat a líbiai tüntetők

<p>Megrohamozták és kifosztották a tüntetők a líbiai állami televízió székházát Tripoliban, ahol éjszaka több középületet - közte rendőrőrsöket - is felgyújtottak. A főváros több részéről éjszaka és hajnalban fegyverropogás hallatszott, míg a város munkásnegyedének számító Gurgi kerületet könnygázzal árasztotta el a rendőrség, hogy feloszlassák a kormányellenes megmozdulásokat.</p>

Tripoliból és Líbia más részeiből eközben menekülni kezdtek a külföldiek, elsősorban azután, hogy Szaif al-Iszlam Kadhafi, az országot irányító Moammer Kadhafi fia hajnali televíziós beszédében vérfürdőt helyezett kilátásba, ha nem csillapodnak a megmozdulások.

Az Európai Unió felkészült


Trinidad Jimenez spanyol külügyminiszter hétfőn úgy fogalmazott, hogy az Európai Unió felkészül az állampolgárainak evakuálására. "Rendkívüli módon aggódunk, és szervezzük az EU-polgárok esetleges kimenekítését Líbiából, különösen Bengáziból" - mondta a miniszter Brüsszelben, ahol hétfőn folytatódik az uniós külügyminiszterek egy nappal korábban kezdődött találkozója.

Szintén felkészült a munkatársainak a kimenekítésére a BP vállalat. A brit energetikai óriás tájékoztatása szerint mintegy 140 munkavállalójuk dolgozik Líbiában. Mint közölték, folyamatosan figyelik a kialakult helyzetet, és a dolgozók családtagjait és a nélkülözhető munkatársakat akár egy-két napon belül is ki tudják menekíteni az országból.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!