Nagyvilág

2011.02.28. 16:33

LÍBIA: EU-szankciók Kadafi és köre ellen

<p>Az Európai Unió hétfőn megegyezett a Moamer Kadafi líbiai vezető, családja és belső köre ellen hozott szankciókról, amelyek között utazási tilalmak és a vagyonok befagyasztása szerepel.</p>

Az EU energiaügyi biztosa közben elvetette az olajexport tilalmának bevezetését, mert az olaj- és gázmezők nagy része már az ellenzék kezében van. A hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék közben megkezdte előzetes vizsgálatát a líbiai eseményekkel kapcsolatban.

Az Európai Unió vízumkiadási tilalmat vezet be Kadafi, családja valamint az ellenzéki tüntetők elleni erőszakos fellépésért felelős emberek ellen, valamint befagyasztja Kadafi, öt családtagja és húsz másik ember vagyonát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghatározott szankciókat az EU kiegészíti fegyvereladási tilalommal is, valamint megtiltja olyan eszközök eladását Líbiának, amelyeket belső elnyomásra lehet használni. A szankciók pár nap múlva lépnek érvénybe.

Az EU energiaügyi biztosa ugyanakkor elvetette azt az ötletet, hogy megtiltsák a líbiai olaj és földgáz exportját, mert az olaj- és gázmezők nagy része már nincsen Kadafi irányítása alatt. "Nem azokat az embereket büntetnénk az exporttilalommal, akiket kellene" - jelentette ki Günther Oettinger.

Közben az AFP francia hírügynökség úgy értesült, hogy az EU rendkívüli csúcstalálkozó megszervezését tervezi a líbiai események miatt. A csúcsot Nicolas Sarkozy francia elnök kérte. A megbeszélést csütörtökön vagy pénteken tartanák.

Az EU legfrissebb információi szerint még nagyjából 650 olyan európai állampolgár van, akik jelezte, hogy segítséget kér az ország elhagyásához. Nagy többségük nehezen elérhető helyeken rekedt, és az EU jelenleg is vizsgálja, hogy mi lenne a legjobb módszer kimenekítésükre.

A hágai Nemzetközi Büntetőtörvényszék ügyészei közben bejelentették, hogy megkezdték előzetes vizsgálatukat a líbiai tüntetők ellen alkalmazott erőszakkal kapcsolatban. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy indíthatnak-e eljárást emberiesség elleni bűncselekmények miatt a líbiai vezetés ellen. A teljes nyomozás megindításáról "pár napon belül döntenek" - közölte a bíróság.

A február 15-én kezdődött tüntetések óta legkevesebb ezer ember halt meg Líbiában, de a halottak száma elérheti a kétezret is. Pontos adatokat egyelőre nem lehet tudni. Az országból nagyjából százezer külföldi menekült el.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!