Nagyvilág

2011.02.25. 14:48

Egyelőre csak életmódváltással lehet harcolni a kopaszodás ellen

<p>Jó hír a férfiaknak, hogy a tudósok megtalálták, mi okozza a kopaszodást: a hajtermelő sejtek megfelelő termelődésének rendellenessége.</p>

Azonban rossz hír, hogy az ok felfedezése után a kutatók szerint még legalább egy évtizedbe is beletelik, mire megoldást találnak a probléma kezelésére. Noha a gének nagymértékben meghatározzák a hajlamot a kopaszodásra, azért érdemes tudni azt is, hogy az életvitel is befolyásolja, milyen ütemben veszíti el valaki a hajszálait.

Vezető brit hajszakértők szerint a következőket kell észben tartani, hogy minél tovább megmaradjon a hajkorona:

Nem szabad túl erősen fésülködni! Ezzel ugyanis akaratlanul is kitépődnek hajszálak és ennek következtében károsodhatnak a hajhagymák.

Samponozás közben finoman kell masszírozni a fejbőrt! Érdemes tudni, hogy a korpa, a dermatitisz vagy az ekcéma összefüggésben áll a hajhullással, mivel gyulladáskeltő hatású és a gyulladások károsítják a hajhagymákat.

Főtt ételt kell enni reggelire! A hajban keratin található, ettől lesz erős a hajszál. A túl kevés proteinbevitel hatással van a keratinszintre, ami lecsökkenve a haj erősségének elvesztéséhez vezet vagy akár növekedésének leállását is eredményezheti. Ezért érdemes reggelire vörös húsokat, halat, tojást vagy csirkét fogyasztani, vagyis villásreggelivel indítani a napot, mert ezzel erősíthetők a hajhagymák.

Kerülni kell a petróleumalapú hajzseléket! Ezek a hajzselék ugyanis képesek blokkolni a hajhagymák működését, különösen, ha rendszeresen használjuk az ilyen készítményeket - sokkal jobban járunk, ha vizes alapú megoldást alkalmazunk.

Segít az ellazulás! A férfihormonok túl nagy mértékben károsíthatják a hajhagymákat, stressz hatására a férfiak pedig több tesztoszteront választanak ki, ami nagyobb hajveszteséghez vezet.

Diót, mogyorót kell enni! Mivel vashiány is hajhulláshoz vezethet, ezért a vaspótlásról érdemes gondoskodni, a táplálékok közül a vörös húsok, a sötétzöld zöldségek, a dió- és mogyorófélék és a szárított gyümölcsök sok vasat tartalmaznak, így érdemes a segítségükkel is gátat vetni a hajhullásnak.

Tilos a hajfestés! A gyakori hajfestés ugyanis szintén elősegíti a hajhullást, mivel a festékek kiszárítják a hajszálakat, ezért azok könnyebben törnek. Egyes hajfestékek hatására pedig allergiás reakció és dermatitisz is kialakulhat a fejbőrön, ennek következtében pedig a hajhagymák is károsodnak.

Dohányozni tilos! A cigaretta nem csak szívpanaszokat és rákot okoz, hanem a haj is rámehet a pöfékelésre. Az új kutatások szerint valószínűleg a hajhagymák vérellátását is ugyanúgy károsítja, ahogy a testen belül az erekét.

- Független Hírügynökség -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!