Nagyvilág

2011.01.24. 12:53

Rekordár egy 19. századi hongkongi bélyegért

<p>Hongkong - Rekordáron, több mint 166 millió forintnak megfelelő összegért kelt el egy 19. századi ritka bélyeg egy hongkongi árverésen - közölte hétfőn az aukciót szervező cég. A négy, Viktória brit királynő arcképével ellátott bélyegből álló blokk egy ismeretlen licitálóhoz került.</p>

Közben egy másik hongkongi árverésen 5,6 millió dollárt fizettek Andrew Lloyd Webber brit zeneszerző borgyűjteményéért.

A "rendkívül ritkaként" jellemzett olívaszínű bélyegek vasárnap kerültek kalapács alá Hongkongban. A négy bélyeg azért olyan értékes, mert hibásan nyomták őket. Eredetileg barnásszürke színűnek kellett volna lenniük, de egy nyomatási hiba miatt megváltozott a festés.

Az árverést szervező cég közlése szerint az 1865-ben kiadott bélyegblokk végül 820 ezer dollárért (166 millió forint) kelt el. Még soha nem fizettek ennyit egy Hongkongban kiadott bélyegért az egykori brit gyarmaton - közölte az aukciós ház.

Szintén a hétvégén árverezték el Hongkongban Andrew Lloyd Webber brit zeneszerző borgyűjteményét, amely a vártnál többért, 5,6 millió dollárért (1,1 milliárd forint) kelt el. Egy másik boraukció pedig 10.8 millió dolláros 82,2 milliárd forint) bevételt hozott.

Az utóbbi években Hongkong vált a világ harmadik legnagyobb aukciós központjává, New York és London után, köszönhetően egyebek mellett a kínai milliárdosok megjelenésének. A város Ázsia borközpontjává szeretne válni, és ennek elérésére a városvezetés 2008-ban több, a boraukciókat megkönnyítő szabályt hozott. A világ két legnagyobb aukciós háza, a Christie s és a Sotheby s is azt közölte még 2009 végén, hogy Hongkong vált a világ legnagyobb borpiacává.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!