Nagyvilág

2011.01.13. 10:22

Magyarok a lázongó Tunéziában - ralit szervez egy magyar csoport a sivatagban

<p>Tunézia - Lázongások vannak és Tunisz környékén kijárási tilalmat is bevezettek, a turistákkal ugyanolyan kedvesek a helyiek, mint egyébként - számoltak be az észak-afrikai országban ralifutamot szervező magyarok a Független Hírügynökségnek. A csoport január 2-a óta tartózkodik Tunéziában, hogy a Saharun futam útvonalát elkészítse a februárban induló versenyre. Tagjai szerint sehol nem érezték veszélyben magukat, bár tömegoszlatást is láttak, a rendőrök abban a helyzetben is turistákként bántak velük és átengedték őket.</p>

Polgár András, a februárban induló Saharun Rali Tunéziában tartózkodó futamigazgatója a Független Hírügynökségnek csütörtökön elmondta, hogy január 2-a óta vannak az észak-afrikai országban. A rali útvonalát írják és készítik elő a futamot. Az országban kitört lázongásokról elmondta, hogy bár bejárták az országot, sehol nem kerültek veszélybe.

Annyi bizonyos, hogy nem csak Tuniszban - a fővárosban - vannak lázongások, hanem más területeken is. Egy kisvárosban tömegoszlatásnak voltak részesei, de a rendőrök még abban a helyzetben is turistákként bántak velük és átengedték őket a kisvároson. Általános tapasztalatuk volt, hogy a helybeliek és a rendőrök is kedvesek az idegenekkel. A helyiektől hallottak híreket a halálos áldozatokról, például Douz környékén, és Tunisz környékéről is érkeztek ilyen hírek.

Idegenként az országban zajló eseményekből nem sokat venni észre. A szállodák nyitva vannak, igaz, jóval több ember van az utcákon a szokottnál, mert zárva vannak az iskolák, egyetemek, és a közalkalmazottak egy része sem dolgozik. Az utcán lévők legtöbbje azonban láthatóan csak kíváncsiskodó, nem vesz részt a zavargásokban - számolt be a látottakról PolgárAndrás.

A futamigazgató elmondta, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a magyar Külügyminisztériummal és a kinti magyar nagykövetséggel is. Olyan információkat egyelőre nem kaptak, hogy bárki magyar vagy más nációjú külföldi veszélyben lenne. Tunéziában és környékén este 20 óra és reggel fél hét között kijárási tilalom van, ezért a raliszervezők csoportja a fővárostól 60 kilométerre, egy kisebb városban éjszakázott, csütörtökön meglátogatja a magyar nagykövetséget.

A Saharun futamra egyébként 40 kocsival várhatóan 100 ember érkezik Tunéziába, februárban. A futam Budapestről indul, Olaszországban hajóznak be és Tunéziában egy körversenyben vesznek részt. Engedélyt kaptak a turistáktól elzárt déli területek meglátogatására is. Ez egy kietlen, de szép terület, óriási dűnékkel. A versenynek egyébként jótékonysági része is van: Karvai Sándor vak autóversenyző egy mentőautót visz az ottani vakok intézetének.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!