Nagyvilág

2011.01.01. 18:51

Letette a hivatali esküt Brazília első női elnöke

<p>Letette a hivatali esküt Dilma Rousseff, aki még október végén nyerte meg az elnökválasztást Brazíliában. Az ország történetének legnépszerűbb államfőjét váltja, mert Lula nem lehet elnök zsinórban háromszor.</p>

A 63 éves Rousseff autókonvoja 70 ezer ember sorfala között esőben hajtott végig a főváros utcáin, majd a parlamenthez érkezett, ahol a politikusnő hivatalosan is letette a hivatali esküt. A program az elnöki palotában folytatódik, ahol megkapja az elnöki szalagot is az államfőtől. Roussef első elnöki beszédében megismételte, hogy a Luiz Inacio Lula da Silva által kijelölt úton kíván továbbhaladni.

Az asszony október végén 56 százalékkal nyerte meg az elnökválasztást riválisával, José Serrával szemben. A bolgár bevándorló apától és brazil anyától származó Roussef marxista gerillából lett közalkalmazott, majd energetikai miniszter Lula kormányában, az elmúlt öt évben pedig kabinetfőnök volt. A rákbetegségből felépült politikust elszántsága és ostobaságot nem tűrő modora miatt "Vasladynek" is nevezik hazájában. Kampányában azt ígérte, hogy folytatja elődje - és mentora - politikáját, amely egyszerre biztosított fiskális stabilitást, és adott szociális juttatásokat a 135 millió lakosú ország szegényei számára. Lula évei alatt Brazília a világ nyolcadik legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát.

A rendkívül népszerű politikus azonban már kétszer betöltötte az elnöki posztot és az alkotmány értelmében nem indulhatott a tisztségért. Ám nem biztos, hogy a braziloknak sokáig nélkülözniük kell - nemrég ugyanis kijelentette, hogy ő egy "született politikus", és nem zárta ki, hogy Rousseff hivatali idejének lejárta, azaz négy év múlva ismét rigbe száll az elnöki tisztségért.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!