Nagyvilág

2011.01.02. 20:16

Korrupció ellenes testületet akar létrehozni a FIFA elnöke

<p>A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hitelének és átláthatóságnak a megerősítését tűzte ki célul Sepp Blatter: A FIFA elnöke bejelentette, hogy egy antikorrupciós bizottságot akar létrehozni.</p>

Sepp Blatter kijelentése azután jelent meg egy svájci lap vasárnapi számában, hogy többen korrupciót gyanítanak a 2018-as és 2022-es labdarúgó világbajnokságok pályázati és szavazási eljárásai körül.

"Személyesen felügyelem majd a bizottságot, hogy biztos legyen: nincs korrupció a FIFA-n belül"- közölte Blatter a SonntagsZeitung nevű svájci lapnak adott interjújában. Tavaly október közepén indított vizsgálatot a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a főként a brit médiában megjelent hírekkel kapcsolatban. Ezek szerint a szövetség két tisztségviselője pénzért kínálta szavazatát a 2018 világbajnokság helyszínéért folytatott versenyben.

Novemberben a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai és tahiti tagját eltiltották a szavazástól és a futballal kapcsolatos tevékenységtől. A december 2-i szavazáson a 2018-as vébé rendezésére Oroszországot választották. A 2022-es világeseményt pedig Katar rendezheti.

Blatter azt nyilatkozta a svájci lapnak, hogy a korrupció elleni bizottságnak hét, maximum kilenc tagja lesz, akik nemcsak a sportot, hanem a politikai életet, a pénzügyi világot és a kulturális szektort is képviselni fogják. Blatter azt mondta, hogy ő nem lesz tagja a bizottságnak, mert így lehet a testület függetlenségét garantálni. Ha létrejön a bizottság, kérdésessé válik a FIFA etikai bizottságának funkciója.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!