Nagyvilág

2011.01.04. 05:44

Kémműholdakat fejleszt az Egyesült Államok és Németország

<p>A WikiLeaks kiszivárogtató weboldal által megszerzett amerikai diplomáciai iratok szerint egy kereskedelminek álcázott program keretében kémműholdakat fejleszt közösen az Egyesült Államok és Németország.</p>

Az iratokat, amelyek szerint Franciaország ellenzi a projektet, hétfőn ismertette az Aftenposten nevű norvég napilap.

Az iratok a berlini amerikai követségtől származnak. E szerint a HiROS nevű projekt egyelőre ismeretlen számú kémműhold építését tervezi. A műholdak képesek lennének arra, hogy 50 centis tárgyat is pontosan érzékeljenek a Föld bármely pontján, akár éjszaka is infravörös berendezéseik révén. A kiszivárogtatott iratok szerint az új kémműhold sokkal gyorsabban juttatná vissza a képeket a központjukba, mint amire a jelenlegi szatellitek bármelyike képes.

A norvég lap szerint a projekt felelősei kereskedelmi programnak álcázzák tevékenységüket, mert az Egyesült Államok és Németország attól tart, hogy heves ellenérzéseket váltana ki a terv. A nyilvánosságra került amerikai diplomáciai iratok szerint a projekt németországi irányítója a titkosszolgálat, a BND valamint az űrügynökség, DLR. Az ügynökség szóvivője hétfőn tagadta, hogy a HiROS kémkedési célokat szolgálna, állítása szerint természeti katasztrófáknál akarják használni közfeladatokra.

Az állítólag 2009 februárja és 2010 februárja között született diplomáciai dokumentumok szerint Franciaország minden lehető eszközzel akadályozni próbálta eddig a projektet, Berlin azonban igyekszik leszerelni a franciákat. Az még nem derült ki, hogy mi az oka Párizs ellenkezésének.

A német űrügynökség vezetőjének kijelentése azonban némi magyarázattal szolgál. Andreas Eckart a norvég lap szerint azt mondta, hogy sem Franciaországgal, sem más EU tagállammal nem terveznek együttműködést a HiROS-projektben, ami a jelenlegi számítások szerint valamivel több, mint 200 millió euróba kerül. Az első műholdat állítólag 2012 és 2013 között lövik fel.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!