Nagyvilág

2011.01.26. 12:18

Katasztrófa közeleg? A világ legnagyobb szupervulkánja, ami eltörölheti az USA kétharmadát

<p>600 ezer év után kitörhet a világ egyik legfélelmetesebb szupervulkánja, ami 2004 óta egyre jobban "mocorog", s aminek kitörése beláthatatlan következményekkel járna, ugyanis egy szupervulkán ereje egy aszteroida becsapódásával hasonlítható össze...</p>

A Yellowstone Nemzeti Park területe alatt fekszik a világ egyik legnagyobbnak tartott szupervulkánja, aminek kitörésétől egyre jobban tartanak a szakemberek. Ennek a vulkánnak az ereje ugyanis ezerszer erősebb lehet, mint például a Mount St. Helens 1980-as kitörése. (Az USA északnyugati részén fekvő vulkánt sokáig kialudnak hitték, amíg 80 márciusában földrengések sorozata jelezte, hogy felébredt a vulkán. Május 18-án következett be a nagy kitörés: az északi lejtő magmakúpja fülsiketítő dörejjel kirobbant, és a robbanás ereje a magasba röpítette az eredeti kúp 400 méternyi tetejét is. A kitörés alig szolgáltatott lávát, de a hamufelhő 23 km magasba lövelt, amely visszahullva megolvasztotta a vulkán hó-és jégpalástját, és a mérhetetlen víztömeg vulkáni törmelékkel együtt iszap-és zagyárrá keveredve zúdult végig a hegy lejtőjén, majdnem 300km/óra sebességgel.)

Ha ennek vesszük az ezerszeresét, az még mindig nem érzékelteti, hogy milyen pusztítás történne. Ugyanis nem egyszerű vulkánról van szó, hanem: szupervulkánról. Ez részben azt jelenti, hogy különösen erős vulkánokról van szó, amik ezer köbkilométernél több hamut és horzsakövet lövelnek ki egyetlen egy kitöréssel! És ha már az összehasonlításnál tartottunk: ez az érték ötvenszer meghaladja a Krakatau hírhedt közel 40 ezer áldozatot követelő 1883-as robbanását. És messze eltörpül az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése (amely tavaly áprilisban az egész világon káoszt okozott) ahhoz képest, amit a Yellowstone-i szupervulkán okozhat, ha kitőr.

640 ezer éve tört ki legutóbb a Yellowstone vulkán

A szupervulkánokat egyébként nem mindig könnyű észrevenni, mivel úgynevezett kalderák, összeomlott kráterek (szó szerint fordításban üstöt jelent) a jellegzetességük, vagyis nem emelkednek a magasba, mint a legtöbb vulkán . A yellowstone-i példányunk 70 kilométer hosszú és nagyjából 30 kilométer széles és a föld felszíne alatt 8 kilométer mélyen húzódik. Ez az óriási magmakamra kimondhatatlanul sok olvadt kőzetet tartalmaz.

Legutóbb mintegy 640 ezer éve tört ki ez a vulkán, s a tudósok számításai szerint átlag 600 ezer évenként "robban". Bár az elmúlt évtizedekig kihunytnak gondolták, aggasztóan eleven ma is, s 2004 óta egyre aktívabb! A közelmúltban egy új tanulmány készült a szupervulkánról, Robert B. Smith, az Utah Egyetem geofizika professzorának vezetésével. "A legjobb bizonyíték arra nézve, hogy a vulkán hamarosan kitörhet, hogy a földkéreg magmakamra egyre több olvadt kőzetet tartalmaz, a talajfelszín pedig deformálódik."

Nézze meg a képeket ide kattintva >>>

A becslések szerint kitörése esetén egy közel 4000 km2-es kráterből törnének elő a vulkáni mérges gázok majd a hamu sztratoszférába jutásával az egész földet beborítaná egy vulkáni "felhőréteg", ami visszaverve a napfényt komoly hőmérséklet csökkenést is előidézne és mindezek okán felmérhetetlen káosz alakulna ki az USA-ban, a világban. Egy ilyen kitörés a becslések szerint egyébként az USA kétharmadát eltörölné...
- MON -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!