Nagyvilág

2011.01.01. 19:16

Berényi József a szlovákiai MKP elnöke magyar állampolgár akar lenni

<p>Még január elején magyar állampolgárságot kér Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnöke. "Azt gondolom az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként, kutya kötelességem, hogy magyar állampolgárságot kérjek" - mondta a SITA hírügynökségnek a pártelnök, szombaton. A politikus a kételyeit is megfogalmazta ugyanakkor a vele készült interjúban.</p>

Az MKP elnöke az interjúban kifejtette: vállalnia kell a rizikót, az egyetlen magyar párt elnökeként nincsen más választása, holott a magyar állampolgárság csak szimbolikus jelentésű számára. "Kettős identitású vagyok, és papírom is lenne róla. A szlovák állampolgárságomhoz köt a politizálás, a kultúra, a jogrendszer és hely, ahol élek. A Magyar Köztársasághoz pedig a közös kultúra, a közös történelem, az anyanyelvem köt" - magyarázta az MKP elnöke.

Az MKP elnöke a kettős állampolgársággal kapcsolatos kételyeit sem titkolta. "A szlovák kormányprogramban deklarálták ugyan, hogy módosítják a magyar állampolgársági jogszabályra válaszul szigorított szlovák állampolgársági törvényt, de ez december végéig nem történt meg - mondta. - Tudom, hogy a szlovákiai magyarok között vannak, akik szlovák állampolgárságuk mellé szeretnék megszerezni a magyart is. Ha viszont január elején kérvényezik azt, a parlament pedig nem nem változtat a jogszabályon, elveszthetik szlovák állampolgárságukat. Ez pedig egyáltalán nem célunk" - hangsúlyozta Berényi József.

A pártelnök szerint Szlovákiában még mindig elég sok olyan ember és politikus él, akik a magyar kisebbséget az országot fenyegető veszélyforrásnak tartják, ami nagy hiba.
"Mi a nemzetiségi jogokat szeretnénk érvényesíteni, több lehetőséget akarunk a kultúrában és az oktatásügyben, ami nem holmi szlovákellenes cselekmény. El kellene felejteni már az olyan gondolatokat, hogy a magyar kisebbség veszélyezteti a szlovákokat és a szlovák államiságot. Ez nem így van, hiszen Szlovákia és a Magyar Köztársaság az Európai Unió és a NATO tagországai" - jelentette ki Berényi, hozzátéve, teljességgel értelmetlen, hogy a jelenlegi szlovák kormánykoalíció egyik pártja (a KDH - Kereszténydemokrata Mozgalom) törvényben szabályozná, milyen állami hivatásokat nem tölthetnének be olyanok, akik a szlovákon kívül egyéb állampolgársággal is rendelkeznek, miközben ugyanannak a katonai szövetségnek a két tagállamáról van szó. "Ez őszintétlen politika" - fogalmazott Berényi József.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!