Nagyvilág

2010.12.06. 17:53

Orvosok, tudósok hisznek az életmódváltoztató Ornish módszer sikerében

<p>Tudósok, orvosok támasztották alá hétfőn azt a régóta ismert, de hivatalosan ritkán elismert összefüggést, hogy a lelki egészség, a megfelelő életmód akár visszafordíthatatlannak hitt betegségeket tud meggyógyítani.</p>

A stresszkezelésre, a személyre szabott megfelelő mozgásra, táplálkozásra a kapcsolatépítési készség fejlesztésére építő úgynevezett Ornish-módszert mutatták be a fővárosi Quintess egészségcentrumban.

Az amerikai kardiológus, Dean Ornish saját betegeinél tapasztalta, hogy életmódváltással hihetetlen eredményeket lehet elérni. A módszerét bemutató hétfői tájékoztatón Falus András biológus azt mondta: őt különösen az győzte meg, hogy tavaly olyan tudósok kapták a Nobel-Díjat, akik az öregedés folyamatához hozzájáruló telomeráz enzim feltérképezéséért kapták a kitüntetést. A Magyar Tudományos Akadémia tagja, aki az életmód génekre gyakorolt hatásával foglalkozik, hangsúlyozta: hisz benne, hogy bár a gének sok mindenre hajlamosítanak, az életmód az igazán meghatározó.

Kuklis Eszter a Quintess életmódtanácsadója elmondta: az Ornish módszer azon kívül, hogy orvosilag igazolt, abban tér el a legtöbb diétán, illetve életmód-változtatáson alapuló módszertől, hogy komplexen kezeli a diétát, mozgást, stresszkezelést és nem drasztikus, hanem lépésről-lépésre segít átállni egy egészségesebb életmódra. Staud er Adrienne pszichológus hozzátette: a módszer ráadásul növeli az önbizalmat, és nem a lemondásra, hanem az örömökre épít.

A Quintess egészségcentrumban azt tervezik, hogy 8 hetes turnusokban segítenek a jelentkezőknek az Ornish módszer alapján, személyre szabottan életmódot váltani. Ezen kívül a mellrákon átesett nőknek és a szív-, és érrendszeri betegségben szenvedőknek külön programokat indítanak Ornish útmutatásai alapján.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!