Nagyvilág

2010.12.29. 12:51

2010 katasztrófái képekben

<p>Nem kétséges 2010-et katasztrofális esztendőként zárjuk, egymást követték a földrengések, a vulkanikus tevékenységek és a környezeti katasztrófák.</p>

A természeti katasztrófák és tragédiák különösen megszaporodtak 2010-ben. Csak a fontosabbak: áprilisban Izlandon kitört az Eyjafjallajökull, ami gyakorlatilag a fél világot megbénította, de szintén április hozta el az idei év legnagyobb környezeti katasztrófáját is: a BP egyik olajfúrója kigyullad és a Mexikói-öbölbe kezdett ömleni a nyersolaj beláthatatlan károkat okozva ezzel még hosszú évekre (a szivárgást szeptemberben sikerült megállítani és az öt hónap alatt közel 800 millió liter olaj ömlött a tengerbe).

Az év egyik legnagyobb tragédiája lett a chilei bányaomlás - egyben az év hősei lett az a 33 bányász, akik 69 napot töltöttek csaknem 700 méteres mélységben - miután augusztus 5-én az aranyat és rezet rejtő bánya főjárata beomlott.

Mindeközben földcsuszamlások, áradások, viharok, hurrikánok öltek embereket, pusztítottak házakat, tájakat, míg októberben Magyarországot is elérte a szörnyű katasztrófa: október 4-én átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározója 10 ember életét követelve és beterítve Kolontár és Devecser területét.
- MON -

További katasztrófák az idei évben >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!