Nagyvilág

2010.11.10. 11:25

Napágyak lesznek az egyik orosz börtönben

<p>Az életkörülmények javításának szándékával indokolta az egyik legismertebb moszkvai börtön, a Butirka szóvivője szerdán, hogy napágyakat rendeltek az intézménybe.</p>

A szóvivő azt mondta az ITAR-TASSZ orosz hírügynökségnek, hogy a börtönben internetes telefonkapcsolatot létesítenek, valamint javítják az orvosi szolgáltatást és a gyógyszerellátást is.

Az előzőleg erről megjelent információkat kétkedve fogadta az orosz média. A Komszomolszkaja Pravda például ezzel a főcímmel jelent meg: "Szanatórium lesz a Butirkából?" A börtön akkor került a nemzetközi média érdeklődésének középpontjába, amikor egyik cellájában tavaly meghalt Szergej Magnyickij, aki a szintén bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij, egykori mágnás által alapított Jukosz olajtársaság jogásza volt.

Az egészségügyi helyezet is rettenetes a börtönben

A 37 éves jogász beteg volt, és állítólag nem kezelték a börtönben. Halála nagy felháborodást keltett Nyugaton, amire válaszul Dmitrij Medvegyev államfő börtönreformot kezdeményezett. "Csaknem egy évvel Magnyickij halála után a börtön minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy javítsa a rabok életkörülményeit"- ezt írta az ellenzékinek számító Kasparov.ru nevű portál, amelyet a névadó egykori orosz sakkvilágbajnok üzemeltet.

"Úgy hangzik ez a napágy-dolog, mint valami vicc. Talán nem szoláriumra van szükségük a foglyoknak, sokkal inkább meleg vízre, hogy mosakodni, fürödni tudjanak" - mondta Zoja Szvetova, az orosz börtönrendszer egyik szakértője, aki a New Times című lap megrendelésére szokott írásokat közölni a témáról.

Szvetova azt is elmondta, hogy a Butirkában lenne meleg víz, de a börtönhatóság megtagadta, hogy bekapcsolják. "Azt állítják, hogy ha bekapcsolnák a meleg vizet, és mindenki használhatná, akkor áradás lenne, és összeomlana a rossz állapotban lévő épület, amelynek celláiban 20 vagy még több foglyot zsúfolnak össze."- közölte Szvetova, aki szerint az egészségügyi helyezet is rettenetes a börtönben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!