Nagyvilág

2010.11.22. 16:15

Megkezdődött a kalózper Németországban

<p>Hamburgban hétfőn bíróság elé állítottak 10 szomáliait, akiket azzal vádolnak, hogy áprilisban elraboltak egy német felségjelzésű hajót Afrika partvonalánál. A kalózokat a nemzetközi tengerészeti haderő egyik holland naszádjának matrózai fogták el.</p>

Németországban 400 év után ez az első kalózper, amelyekben az elítélteket korábban lefejezték, életkoruktól függetlenül. A mostani vádlottak közül többen még kiskorúak voltak az akció idején. Ha elítélik őket, 10 és 15 év közötti börtönbüntetést kaphatnak. Az ügy bírósági tárgyalása várhatóan hónapokig tart majd.

A kalózper bírósági tárgyalásának nyitónapján az első 45 perc azzal telt el, hogy a szomáliai vádlottak által megadott nevek kiejtését és írásmódját gyakorolták. De némi gondot okozott az is, hogy a 10 szomáliai közül többen a pontos életkorukat sem tudták megadni, mivel születésüknek csak az évszámát tudják.
Mivel a vádlottak közül vélhetően többen is 18 évnél fiatalabbak voltak a hamburgi hajó elrablásakor, az ügyben a hamburgi fiatalkorúak bíróság jár el. A 10 szomáliai közül sokan azt állítják, hogy ők csak egyszerű halászok.

A szomáliaiak közül a legfiatalabb azt állítja, hogy a fegyveres támadás időpontjában még csak 13 éves volt, és iskolába járt. A vádlottak legidősebbje 48 évesnek mondta magát, míg társaik 16 és 28 év közöttiek.

"Egyedül a hideg német téltől félnek!" - mondta a vádlottak egyik ügyvédje, Oliver Wallasch. Aki hozzátette, hogy az egyik szomáliai férfi időközben menedékjogot kért Németországban.

A csapatot a kalóztámadások elhárítására összeállított nemzetközi tengerészeti haderő holland katonái fogták el. Csupán 3 és fél órával azután estek fogságba, hogy elfoglalták a német zászló alatt hajózó Taipan konténerhajót a szomáliai partvonal előtt, április 5-én. A kalózok támadásakor a kereskedelmi járat 15 fős legénységének sikerült elbújnia hajójuk egyik titkos részében, az úgynevezett pánikszobában.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!