Nagyvilág

2010.11.20. 21:05

Kiszabadították a szomáliai kalózok fogságába esett halászokat

<p>Egy nappal elrablásuk után sikerült kiszabadítani a szomáliai kalózok fogságába esett hét seychelle-szigeteki halászt - jelentette be szombaton a Seychelle-szigetek elnöke. Az akcióban letartóztatták a kalózokat.</p>

A mentőakciót a Seychelle-szigetek parti őrsége, valamint az Európai Unió kalózellenes hadiflottája közösen hajtotta végre. A kalózokat akkor fogták el, amikor Szomália partjai felé hajóztak - jelentette be James Michel, az ország elnöke. Az államfő elmondása szerint a túszok kiszabadítása közben sikerült elfogni az őket elrabló kalózokat is.

A hét halász a Seychelle-szigetektől 240 tengeri mérföldre (körülbelül 444 kilométerre) tengeri uborkát keresett a tízméteres "Faith" nevű halászhajóval, amikor a kalózok pénteken megtámadták őket. Az ország közlekedésügyi minisztere szerint a Seychelle-szigetek gazdasági zónájában történt a kalóztámadás.

A szomáliai kalózok kezdetben főként az Adeni-öböl környékén hajtották végre akcióikat, de az ottani, megerősített nemzetközi védelem miatt egyre gyakrabban tesznek meg komoly távolságokat az Indiai-óceán felé. A mostani támadás például 2000 kilométerre történt Szomália partjaitól.

A szomáliai kalózok tevékenységét nyilvántartó Ecoterra szervezet szerint jelenleg legalább 31 külföldi hajót és több mint ötszáz tengerészt tartanak fogva a váltságdíjakra pályázó fegyveresek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!