Nagyvilág

2010.11.26. 10:25

A Wikileaks legújabb leleplezésére készül az amerikai kormány

<p>Bizalmas amerikai diplomáciai üzenetek nyilvánosságra hozására készül a Wikileaks, amelyre már készülnek az amerikai nagykövetségek - közölte pénteki számában a Washington Post című amerikai lap.</p>

A Kommerszant orosz lap információi szerint rossz hatással lehetnek az orosz-amerikai kapcsolatokra a "kínos" megállapításokat tartalmazó amerikai diplomáciai üzenetek. Az amerikai külügyminisztérium több ország kormányát is előre értesítette az iratok várható megjelenéséről.

A kormányzati iratok kiszivárogtatására létrehozott oldal nemrég jelentette be, hogy nagyjából kétmillió, bizalmas és titkos dokumentumot fognak nyilvánosságra hozni. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan milyen iratokról van szó. Az amerikai külügyminisztérium a héten közölte, hogy várakozásaik szerint diplomáciai üzenetek fognak megjelenni.

A Kommerszant című orosz gazdasági lap információi szerint a nemsokára nyilvánosságra kerülő iratok között "kínos" megállapításokat tartalmazó diplomáciai üzenetek is vannak, amelyeket Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták küldtek el. A bizalmas üzenetek között általános megállapítások vannak az orosz politikai életről, valamint "nem túl hízelgő" jellemzések az orosz vezetőkről - írta a lap.

A Kommerszant úgy tudja, hogy az orosz külügyminisztériumot nem értesítették a várható kiszivárogtatásról. Ugyanakkor elképzelhető, hogy a moszkvai amerikai nagykövetség néhány részletet átadott orosz tisztségviselőknek a várhatóan nyilvánosságra kerülő iratok tartalmáról.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője közben elmondta: az amerikai nagykövetségek már figyelmeztették a szövetséges országokat, hogy bizalmas diplomáciai üzeneteket hoz majd nyilvánosságra a Wikileaks - írta a Washington Post. Amerikai diplomaták Kanada és Ausztrália kormányával is folytattak megbeszéléseket a kiszivárogtatásról - jelentette a két ország sajtója.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!