Nagyvilág

2010.10.18. 19:30

A nácik által elrabolt műkincsek jegyzékét tették elérhetővé az interneten

<p>Mintegy 20 ezer műkincset tartalmaz az a jegyzék, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra az Egyesült Államokban. Az alkotásokat a II. világháború alatt rabolták el a nácik zsidó családoktól.</p>

A jegyzék összeállítását még 2005-ben kezdte el a Kártérítési Konferencia és a United States Holocaust Memorial Museum. A konferencia elnöke kiemelte: "évtizedekkel a történelem legnagyobb rablása után, a családok végre elkezdhetik keresni rég elveszett érékeiket"- mondta Julius Berman.

A jegyzék a www.errproject.org/jeudepaume internetes oldalon érhető el. Főleg francia és belga családok találhatóak rajta, amelyektől a nácik elvették vagyonukat. A listán magyarországi cím, név nem található. A Kártérítési Konferencia elnöke arra számít, hogy a lista birtokában az örökösök visszaszerezhetik tulajdonukat. "Most már a galériák, múzeumok, kereskedők, aukciós házak felelőssége, hogy leellenőrizzék nincs-e a birtokukban ilyen ellopott műtárgy"- hangsúlyozta Berman.

Eddig 260 kollekciót és 269 tulajdonost sikerült a lista alapján azonosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!