Nagyvilág

2010.10.28. 05:38

A gyanú szerint a washingtoni metróhálózatban akart bombákat robbantani egy férfi

<p>Őrizetbe vettek szerdán az amerikai hatóságok egy amerikai-pakisztáni kettős állampolgárságú férfit, aki a gyanú szerint bombamerényleteket tervezett a Washingtonban és a főváros körzetében lévő metróhálózat állomásain.</p>

A nemzetbiztonsági kérdésekben felelős igazságügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a 34 éves férfi olyanokkal akart végrehajtani a terrortámadásokat, akikről feltételezte, hogy az al-Kaidával vannak kapcsolatban.

David Kris közölte: az őrizetbe vett Farooque Ahmed Washingtontól 30 kilométerre, Ashburnben él, és az eddigi vizsgálat szerint áprilistól fényképezte a fővárosban valamint annak környékén a metróállomásokat. Azt tervezte, hogy egyidejűleg több bombamerényletet hajt végre. A hatóságok szerint Ahmed annyi embert akart megölni, ahányat csak tud. Arról egyelőre nincs hír, hogy mi van az al-Kaidához köthető emberekkel, akikkel Ahmed kapcsolatba lépett. David Kris szerint Ahmedet már szerdán egy virginiai bíróság elé állítják.

Ha vádat emelnek ellene, és az esküdtszék bűnösnek találja, akár 50 év börtönt is kaphat. A bejelentés kapcsán a Fehér Ház szóvivője szerdán azt mondta, hogy a fővárosban élők nem voltak közvetlen veszélynek kitéve. Robert Gibbs közölte: az igazságügyi minisztérium, az FBI és a nemzetbiztonsági ügynökségek "a tervről szerzett első információktól kezdve urai voltak a helyzetnek, és Barack Obama elnököt már jóval a 34 éves férfi őrizetbe vétele előtt tájékoztatták".
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!