Nagyvilág

2010.09.09. 20:25

Szabadon engedi az egyik amerikai turistát Irán

<p>Irán hivatalosan bejelentette csütörtökön, hogy szombaton szabadon engedik az egy éve fogva tartott három amerikai egyikét. A hírt bejelentő Kulturális és Iszlámügyeket Felügyelő Minisztérium nem kívánt részleteket közölni, így nem tudni egyelőre, hogy kit engednek el, és mi a szabadon bocsátás indoka.</p>

A három amerikai állampolgár - két férfi és egy nő - tavaly július 31-én tűnt el, miután Kurdisztán iraki térségében túráztak. Az Iránnal határos hegyvidéki terepen nincs mindenütt egyértelmű határjelzés, ezért eltévedhettek, és átkerültek iráni terülere, ahol elfogták, majd Teheránba vitték őket.

Az iráni hatóságok iráni területre való illegális belépéssel indokolták őrizetbe vételüket. Az elfogásuk után azt is el kezdték vizsgálni, hogy vádat lehet-e emelni ellenük az iráni nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt.

A csütörtöki teheráni bejelentésre reagálva a Fehér Ház felszólította Iránt, hogy mindhárom amerikait engedjék szabadon. Robert Gibbs a Fehér Ház szóvivője azt mondta: ellenőrzik, hogy mennyire hitelt érdemlő a teheráni bejelentés, és kapcsolatba lépnek a svájci kormánnyal, amely az Irán és az Egyesült Államok közötti diplomácia kapcsolatok hiány miatt Washingtont képviseli Teheránban.

"Három ártatlan amerikai kölyökről van szó, akik nem követtek el bűnt, ezért az iráni kormánynak haladéktalanul mindegyiküket szabadon kell bocsátania "- közölte a Fehér Ház szóvivője.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!