Nagyvilág

2010.09.06. 14:35

Lefejeztek egy ismert afgán televíziós újságírót

<p>Brutális gyilkosság áldozata lett egy ismert afgán televíziós újságíró, az afgán nemzeti újságíró szövetség helyettes vezetője - közölte hétfőn az afgán rendőrség.</p>

A 45 éves férfi késszúrásokkal teli holttestét kabuli otthonától nem messze találták meg vasárnap este.

Szajed Hamid Nurit azután ölték meg, hogy valaki vasárnap este kihívta otthonából. Úgy tűnik, hogy ismerte, és megbízott abban az emberben, aki felhívta - mondta el a kabuli rendőrség helyettes vezetője az AFP francia hírügynökségnek.

A Centre to Support Journalists (CSJ) nevű sajtóvédő szervezet közlése szerint Nurit "brutálisan lefejezték", és testét többször megszúrták. Hamid Karzai afgán elnök egy közleményben arra utasította az afgán hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent Nuri gyilkosainak kézre kerítésére - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

A Nai nevű afgán sajtóvédő szervezet adatai szerint a 2001-es invázió óta 27 újságírót gyilkoltak meg Afganisztánban, köztük 12 külföldit. A szervezet 252 olyan esetet jegyezett fel, amikor újságírók ellen erőszakot alkalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!