Nagyvilág

2010.09.17. 21:04

Egy hatodik embert is letartóztattak a pápa ellen tervezett "terrortámadás" miatt

<p>A brit terrorelhárítás egy hatodik embert is letartóztatott pénteken, a római katolikus egyházfő ellen tervezett állítólagos "terrortámadás" miatt - közölte a brit rendőrség.</p>

A brit hatóságok péntek hajnalban öt embert tartóztatott le, miután értesültek egy esetleges terrorveszélyről. XVI. Benedek pápa programját nem változtatták meg a fenyegetés miatt.

A londoni rendőrség közlése szerint a hatodik férfit helyi idő szerint háromnegyed kettőkor tartóztatták le, London északi részén található otthonában. A 29 éves férfit a terrorelhárítás emberei vették őrizetben, és kikérdezésre egy londoni rendőrőrsre szállították. A rendőrség közlése szerint nyolc lakóházban, valamint két üzlethelyiségben tartottak házkutatásokat az esettel kapcsolatban.

A brit rendőrség közlése szerint csütörtök este értesültek a tervezett támadásról, és péntek hajnalban öt férfit tartóztatták le Londonban, "terrorcselekmény előkészítése, valamint terrorcselekményre való felbujtás gyanújával". A letartóztatottak mind utcaseprők voltak, és a reggeli műszakváltáskor fogták el őket.

A munkások a Veolia nevű takarítócégnek dolgoztak, amely a többi között azt a városrészt takarítja, amelyet pénteken meglátogatott a pápa. A rendőrség közlése szerint azonban az öt férfit a cég egy másik városrészhez tartózó állomásán fogták el. A cég nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

A rendőrség közben bejelentette, hogy a letartóztatottak némelyike Nagy-Britannián kívülről érkezett, de nem kommentálták azokat a brit sajtóhíreket, hogy algériaiakról van szó. A takarítócég egy neve elhallgatását kérő alkalmazottja az AP amerikai hírügynökségnek elmondta: az egyikük biztosan algériai, és szerinte mindannyian Észak-Afrikából származnak.

Azt egyelőre nem közölték, hogy a hat férfi milyen támadást tervezett a pápa ellen. A rendőrségi közlemény szerint "terrorcselekmény előkészítése, valamint terrorcselekményre való felbujtás gyanújával" tartóztatták le őket, a terrorellenes törvények alapján. A hatóságok egyelőre nem emeltek vádat egyikük ellen sem.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik