Nagyvilág

2010.09.09. 16:00

Éberségre hívta fel az amerikai külügy a külképviseleteket a Korán-égetés miatt

<p>Felszólította az amerikai diplomácia képviseleteket a washingtoni külügyminisztérium, hogy készüljenek fel a várható veszélyekre a szombatra ígért Korán-égetés miatt. Mark Toner külügyi szóvivő azt mondta csütörtökön: arra kérték a külképviseleteket, hogy tartsanak rendkívüli értekezleteket.</p>

A szóvivő nem kívánt részleteket elárulni arról, hogy a külügyminisztérium kidolgozott-e válságforgatókönyvet, illetve hogy ellátta-e utasítással a diplomáciai missziókat.

Egy másik külügyi szóvivő, Philip Crowley szerdán felidézte az afganisztáni NATO-erők amerikai parancsnokának, David Petraeus tábornoknak a szavait, amelyek szerint a Korán-égetésnek súlyos következményei lehetnek a csapatokra nézve.
"Komolyan aggódunk diplomatáink és a külföldön tartózkodó amerikai állampolgárok biztonsága miatt, mert drámai reakciók várhatók a hétvégi esemény hatásaként" - mondta Crowley.

Az amerikai kormány már többször felszólította a Korán-égetésre készülő floridai Terry Jones lelkipásztort, a Dove World Outreach nevű kis keresztény egyház központjának vezetőjét, hogy tegyen le a tervéről, amit szombaton, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kilencedik évfordulóján akar megvalósítani.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!