Nagyvilág

2010.08.04. 12:59

Mecset épülhet a Ground Zero közelében

<p>Elhárult egy nagy akadály az egykori Világkereskedelmi Központ helyének közelében tervezett mecset megépítése elől, miután kedden a New York-i városháza illetékes bizottsága megszüntette a területen lévő egyik épület védettségét.</p>

A műemlékvédelmi bizottság az 1850-es években készült, reneszánszkori olasz palotát utánzó épület védettségét szüntette meg. Az épület, amely a 2001. szeptember 11-i terrortámadásban leomlott Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helye, vagyis a Ground Zero közelében van, jelenleg egy elhagyott ruharaktár. A döntés értelmében az épületet le lehet bontani, így a helyére megépülhet a mecset.

A döntést sokan helyesnek, sokan szégyenletesnek tartják. Egy tüntető transzparenst emelt a magasba a városháza előtt, miután megtudta, miként határoztak bent.
"Ne legyen dicsőségük háromezer ember gyilkosainak! Ne legyen 9/11-es mecset! A rémtettei helyénél emel mecsetet az iszlám!" - ez volt olvasható a táblán. A tiltakozók hirdetést is készítettek "Pusztítsd el a Ground Zero-mecsetet !" felirattal, amelynek sugárzását két amerikai tévétársaság megtagadta.

 

Híd lehet a két világ között



Az ügy támogatói szerint a mecset híd lehet a muzulmánok és a Nyugat között, és megváltoztatja az amerikaiak gondolkodását a muszlimokról 2001. szeptember 11-e után, ráadásul színt vihet az építmény Alsó-Manhattan szürkeségébe. A tervezett épület nem csak imahely lenne. Sportközpontot, színházat és óvodát is létre akarnak hozni a mecset területén a terv finanszírozói, akik mindenki számára nyitottá tennék a létesítményt.

A mecsetépítés terve mellett kiállt Michael Bloomberg, New York polgármestere és a város több befolyásos vezetője is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!