Nagyvilág

2010.08.27. 07:41

Kilenc év gépeltérítésért

<p>Kilenc év börtönbüntetésre ítélték pénteken azt a szomáliai nőt, aki még 2008-ban megpróbált Ausztráliába téríteni egy új-zélandi belföldi légijáratot, majd késével megszurkált több embert, köztük a pilótát. Ha nem fékezik meg, mindenki meghalt volna a fedélzeten.</p>

A 36 éves Asha Ali Abdile 2008 februárjában szállt fel a 19 üléses kisrepülőre Új-Zélandon. A gép Bleinheim városából Christchurch felé indult el, amikor a nő elővette kését, és azt követelte, hogy Ausztráliába repüljenek. Amikor tájékoztatták, hogy nem tartana ki addig az üzemanyag, azt mondta: akkor repüljenek a tengerbe, és haljanak meg mindannyian. A nő azt állította, hogy bombákat is elhelyezett a fedélzeten.

A pilóta a bíróságon elmondta, hogy nagyon aggódott a személyzet és az utasok biztonsága miatt, így szóba elegyedett a nővel. "Elkezdtem beszélni a családjáról, és úgy tűnt, ettől megnyugodott. De aztán könnyekben tört ki, majd agresszív lett". A nőt végül a másodpilóta és egy utas segítségével sikerült legyűrnie, ám eközben mindhárman szúrt és vágott sebesüléseket szereztek.

A nőt Christchurch-ben letartóztatták és bíróság elé állították. A pénteken ismertetett ítélet szerint kilenc év börtönt kapott, és hat évig nem bocsátható feltételes szabadlábra. Az ügyészség eredetileg 15 évet javasolt, de a bíróság figyelembe vette, hogy Abdile bűnösnek mondta magát, és korábban pszichiátriai kezelés alatt is állt.
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!