Nagyvilág

2010.08.26. 07:56

Egy balerina okozhatta a szövetséges csapatok vereségét Norvégiában 1940-ben

<p>Egy a náci németeknek kémkedő egykori balerina okozhatta az angol-francia csapatok vereségét 1940 áprilisában, Norvégiában - derült ki a brit hírszerzés, az MI5 csütörtökön titkosítás alól feloldott dokumentumaiból.</p>

A Marina Lee néven ismert nő állítólag bejutott a szövetségesek irányító központjába és ellopta a Norvégia felszabadítására készített haditervet. Ezt átadta a németeknek, akik így könnyen leverték a támadást.

A most nyilvánosságra került íratok szerint Lee-ről először 1942 januárjában szereztek tudomást az angolok. Két a britekhez átállt egykori német ügynök akkor számolt be arról, hogy a norvég kikötőt, Narvikot védő parancsnok, Eduard Dietl vesztésre állt, amikor a balerina megszerezte a brit terveket. Dietl így átszervezte a csapatait, és vereséget mért a szövetségesekre.

Az átállt kémek azt is elárulták, hogy Marina Lee Oroszországban Marina Alekszijevna néven született. Ott lett balerina, és egy ideig az oslói balettiskola igazgatója volt. Az egyik ügynök azt is tudni vélte, hogy a nő szeretett kártyából jövendölni.

Bár a történetet 1942 novemberében, egy elfogott német kém szintén megerősítette, az MI5-nak soha sem sikerült Lee nyomára bukkannia.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!