Nagyvilág

2010.08.04. 15:33

A legfiatalabb milliárdosok

<p>A világ leggazdagabb emberei közül többen még a 30. életévüket sem töltötték be. Íme a legfiatalabbak.</p>

Elég egyetlen jó ötlet, hogy valaki meghódítsa a világot. Ez a számítástechnika és az internet világára, valamint az ingatlanpiacra többszörösen is igaz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Bill Gates története, aki sokáig a világ leggazdagabb embere volt. Ma Gates már szinte történelem, hiszen az új trónkövetelők között első Mark Zuckerberg. A 25 éves majdnem-egyetemista, aki koleszszobájából indította útjára két haverjával egyik ötletét. Egy közösségi oldalt álmodtak meg, amelyen kapcsolatot tudnak tartani barátaikkal, és közelebb hozhatják egymáshoz az embereket. Ez lett a Facebook, a többi pedig már szintén történelem.

Jó ötlet, sok szerencse

De a jó ötlet mellett egy kalap szerencsére is szükség van ahhoz, hogy valakiből sikeres vállalkozó, netán milliomos legyen. John Arnoldnak például épp kapóra jött, hogy korábbi munkahelye az Enron vállalat világraszóló befektetési és adócsalási botrányba fulladt. Az akkori alkalmazott felismerte a mamutcég megsemmisülése utáni befektetési űrt, és korábbi vállalati prémiumait kockára téve saját vállalkozást alapított. Ma Zuckerberg után ő a második leggazdagabb és legfiatalabb amerikai állampolgár, akinek szintén négymilliárd dollár lapul a zsebében.

Mark Zuckerberg
A 25 éves amerikai feltaláló jelenlegi vagyona négymilliárd dollár. Mindehhez csak annyi kellett, hogy harvardi kollégiumi szobájából útjára indítsa a Facebook-ot. A közösségi oldal elnökeként tevékenykedő srác továbbra is aktívan részt vesz a portál fejlesztésében, esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.

Albert von Thurn und Taxis
A 26 éves Albert egy harmincezer hektáros németországi birtok, 2,3 milliárd dollár, valamint a hercegi cím tulajdonosa. Hobbija az autóversenyzés, és jelenleg a világ legjobb partijának számít az arisztokrata férjet kereső hölgyek körében.

Yang Huiyan
A 28 éves örökösnő Kína leggazdagabb asszonya, aki apja ingatlanfejlesztő cégét örökölte és amelyben igazgatói szerepet tölt be. 3,4 milliárd dolláros vagyona ellenére (vagy éppen azért) olyan zárkózott magánéletet él, hogy évek óta férjnél van, párját azóta sem ismeri a nyilvánosság

Li Zhaohui
A 28 éves kínai acélmágnás apja meggyilkolását követően vette át a Shanxi Haixin Iron & Steel cégcsoport vezetését. Egymilliárd dolláros vagyonának egy részét azonban már ő kanalazta össze, merész de sikeres üzleti húzásainak köszönhetően

Aymin és Fahd Hariri
ŰA néhai libanoni miniszterelnök, Rafiq Hariri fiai építőipari, távközlési és ingatlanfejlesztő vállalatokat örököltek. Ma
vagyonuk megközelítőleg 1,4 milliárd dollár fejenként. Bár a 31 éves Aymin és a 28 éves Fahd vagyona erősen lecsökkent az utóbbi években, befolyásuk továbbra is hatalmas

Yoshikazu Tanaka
A 33 éves japán Tanaka a legfiatalabb self-made milliárdos, aki a Gree nevű japán közösségi oldal kialakításából szerezte vagyonát. Becsült vagyona 1,4 milliárd dollár. A Gree abban emelkedett ki a többi japán közösségi oldal közül, hogy ötvözte azt mobil játékokkal, és lehetővé tette virtuális javak vásárlását (pl ruhákat az avataroknak) – ezzel hatalmas hirdetési és értékesítési piacot nyitott

John Arnold
A 36 éves John Arnold tulajdonképpen annak köszönheti a vagyonát, hogy az Enron összeomlott. Korábbi munkahelye megszűnése után alapította ugyanis saját vállakozását, amely szintén energia-kereskedelemmel foglalkozik. Ma négymilliárd dolláros vagyonával ő az USA második legfiatalabb milliárdosa (Zuckerberg után).

Kostyantin Zhevago
A 36 éves ukrán bankár még csak 19 éves volt, amikor igazgatója lett egy kereskedelmi banknak, amelyben később többségi részesedést is szerzett. Ő volt az első Kelet-európai bankár, aki bevezette vállalatát a londoni tőzsdére. Vagyona 1,2 milliárd dollár.

Shahid Balwa
Amikor kirúgták az egyetemről, Mumbai-ba ment éttermet nyitni, míg mára egy egész ingatlanfejlesztési és távközlési vállalat működik a kezei alatt. Az egymilliárd dollárral rendelkező 36 éves indiai vállalkozó jelenleg is körülbelül 60 millió négyzetméternyi ingatlant kezel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!