Nagyvilág

2010.07.28. 20:51

Blokkolta egy amerikai bíró a vitatott arizonai bevándorlási törvény nagy részét

<p>Leállította egy amerikai szövetségi bíró szerdán a sokat vitatott arizonai bevándorlási törvény nagy részének hatályba lépését. Egyebek mellett megtiltotta, hogy az arizonai rendőrök ellenőrizhessék a gyanúsítottak bevándorlási helyzetét.</p>

Arizona állam kormányzója április végén írta alá a sokat vitatott bevándorlásügyi törvényt, amellyel a hivatalos indoklás szerint az illegális bevándorlók ellen akarják felvenni a küzdelmet. "Ez a törvény biztonságosabbá teszi az államot, és minden arizonainak védelmet nyújt" - közölte akkor Jan Brewer kormányzó.

A Mexikóval határos állam kormányzója szerint a törvényre azért volt szükség, mert a szövetségi kormányzat nem tudta megállítani az illegális bevándorlást. A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy "megalapozott gyanú esetén" igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető: törvénytelenül tartózkodnak az államban. A jogszabály megköveteli a bevándorlóktól, hogy mindig legyen náluk a tartózkodási engedélyük.

Jogvédő szervezetek szerint a törvény utat enged a spanyolajkúak elleni diszkriminációnak és az etnikai alapú kiválasztáshoz, így a mexikói származású emberek zaklatásához vezet majd. Barack Obama amerikai elnök már áprilisban utasította az igazságügyi minisztériumot, hogy vizsgálják meg az arizonai törvényt, amelyet "elhibázottnak" nevezett. Azóta Washington és Mexikó pert indított az ügyben.

Susan Bolton szövetségi bíró néhány órával az előtt hozta meg döntését, hogy az arizonai törvény hatályba léphetett volna. A döntést győzelemként ünnepelték jogvédő csoportok és az amerikai kormány is, amelynek keresete nyomán hozta meg határozatát Bolton bíró, akinek további hét, a törvény ellen benyújtott keresetet kell megvizsgálnia még.

Bolton bíró megtiltotta, hogy az arizonai rendőrök ellenőrizhessék a gyanúsítottak bevándorlási helyzetét és megtiltotta a jogszabálynak azt a részét is, amely bűncselekménynek nyilvánítja, ha a gyanúsított nem folyamodott megfelelő bevándorlási papírhoz, vagy ha van ilyenje, nem tartotta azt magánál.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!