Nagyvilág

2010.06.29. 09:10

Túlélőket keresnek a kínai földcsuszamlás helyszínén

<p>Több száz fős mentőalakulat küzdött kedden a heves esőkkel és a nehezen járható tereppel, miközben igyekeztek túlélőket találni az egy nappal korábbi hatalmas földcsuszamlás helyszínén.</p>

A helyi tisztségviselők közlése szerint 107 embert temetett alá a Kína középső részén fekvő Kujcsu tartományban hétfőn történt földcsuszamlás. A mentőalakulat szerint kevés esély van arra, hogy élve húznak ki bárkit is a romok alól

Nagyjából hatszáz ember kutat még életben lévő ember után Tacsaj faluban, amelyet szinte teljesen maga alá temetett a heves esőzések után történ földcsuszamlás - közölte az AFP francia hírügynökséggel a tartományi kormányzat szóvivője kedden. A mentés zajlik, de a még mindig szakadó eső, és a nehezen járható terep is nehezíti a munkákat - közölte a szóvivő.

A kínai állami lapokban megjelent hírek szerint a mentőalakulatoknak öt kilométert kellett gyalogolniuk, hogy elérjék a falut, miután egy ideig nem lehetett autóval eljutni a katasztrófa helyszínére. A keresési munkákat hétfőn este pedig le kellett állítani, mert további földcsuszamlásoktól tartottak.

A tartomány vészhelyzeti irodájának illetékese szerint 107 embert sodort el és temetett maga alá a hétfői földcsuszamlás. Az eltűnt emberek 37 családból származtak. A falura egy kínai lap adatai szerint százezer köbméternyi sziklákkal kevert föld zúdult, amely negyven olimpiai úszómedence feltöltésére lenne elegendő.

Kína északi, középső és déli részein napok óta tart az özönvízszerű esőzés, amely a hatóságok vasárnapi közlése szerint majdnem 69 millió embert érint. A hónap eleje óta legkevesebb 235-en vesztették életüket az áradások és földcsuszamlások miatt, és száznál is több embert tartanak számon eltűntként. Az elmúlt két hét alatt nagyjából 4,7 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát az időjárás miatt - írta a China Daily című kínai lap.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!